Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Västgötaspets


De Västgötaspets is een Zweeds ras van het type Keeshond, ondanks het feit dat hij op de Welsh Corgi Pembroke lijkt. Vroeger werd de Västgötaspets gebruikt voor het drijven van vee en het hoeden van paarden. Graaf Björn von Rosen zette zich voor het ras in en kreeg het in 1948 erkend en geregistreerd door de Zweedse Kennelclub. In 1974 werden een paar exemplaren naar Groot-Brittannië gestuurd, maar het ras is buiten zijn geboorteland Zweden nog steeds zeldzaam.

Type hond
Arctische waak-en herdershonden

Land van herkomst
Zweden

Oorspronkelijke naam
Västgötaspets

Andere naam
Zweedse Vallhund, Vallhund

Karakter
Deze rustieke, zeer moedige en levendige hond is energiek, altijd waakzaam en zeer onafhankelijk. Hij heeft zijn plaats verdiend als aanhankelijk gezelschap, die goed in de omgang met kinderen is. Zijn waakzaamheid heeft hem de reputatie van een goede waakhond bezorgd. Consequente opvoeding is nodig.

Verzorging
Deze sportieve hond is niet geschikt voor een bestaan binnenshuis. Hij moet dagelijks zijn overtollige energie kwijt kunnen. Regelmatig borstelen is nodig.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vrij lang en vosachtig. Schedel is vrijwel plat. Duidelijke stop. Vierkant snuitprofiel. Strak gesloten lippen.

Ogen
Middelgroot, ovaal.Donkerbruin.

Oren
Middelgroot, puntige uiteinden. Rechtopstaand.

Lichaam
Lang. Lange, gespierde hals wordt hoog gehouden. Lange, diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Brede, licht hellende croupe. Buiklijn licht opgetrokken. Sterke, korte lendenen. Rechte, gespierde rug.

Ledematen
Korte, gespierde benen met krachtig bot. Korte, ovale voeten met sterke voetzolen.

Staart
Twee typen: lang, of erg kort. Rechtuit op rugniveau gedragen. Veel pups worden zonder staart geboren.

Vacht
Middellang. Hard, compact en waterdicht. Kort op de voorkant van de benen. Iets langer op de hals, borst en de achterkant van de benen. Dichte, zachte ondervacht.

Kleur
Voorkeurskleuren zijn grijs, grijsbruin, grijsgeel en rood-achtig bruin, met donkerder haren op de rug, hals en zijkant van het lichaam. Lichtere haren op de snuit, dijen, sprongen en voeten. Lichtste kleur op de schouders ("harnasaftekeningen") is gewenst. Kleine witte aftekeningen zijn toegestaan, zoals een smalle vlam, een vlek op de hals, of een geringe kraag.

Schofthoogte
Reu: 33 cm. Teef: 31 cm.

Borstomvang


Gewicht
9 tot 14 kg.