Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Newfoundlander

newfoundlander

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 50
Sectie 2.2

Er zijn veel speculaties over hoe de voorouders van de Newfoundlander op New Foundland in Canada terechtgekomen zijn. Is hij de afstammeling van de Scandinavische zwarte beerachtige honden die door de Noren in de zestiende eeuw werden meegebracht? Misschien stamt hij af van de hond van Labrador of van de Molossers geïntroduceerd door rondreizende Vikingen. Mogelijk is de New Foundlander verwant aan de Leonberger, de Sint Bernard of de Pyreneese Berghond die de Baskische vissers vergezelde op hun reizen. In Engeland werd hij door Byron geprezen en de schilder Landseer maakte hem onsterfelijk. In de negentiende eeuw brachten de Franse kabeljauwvissers de New Foundlander naar Frankrijk.

Type hond
Bergtype Molosser

Land van herkomst
New Foundland - Canada

Oorspronkelijke naam
New Foundland

Andere naam
Newfoundland Dog, Newfoundlander

Karakter
De New foundlander is gevoelig, uitermate trouw, eerlijk, gehoorzaam, rustig en zacht. Hij is verzot op kinderen. Het is geen waker, hij boezemt enkel ontzag in door zijn voorkomen. Hij bezit een diep reddingsinstinct. Hij is bereid om in het water te gaan en uren te zwemmen om een drenkeling te redden. Hij wordt ook wel de 'Sint Bernard van de zee' genoemd. Zijn opvoeding moet consequent zijn maar met het nodige geduld. Hij bereikt pas rond zijn tweede levensjaar zijn volledige volwassenheid.

Verzorging
De New foundlander kan zich eventueel aan het leven op een appartement aanpassen op voorwaarde dat men hem niet te veel alleen laat. Hij heeft ruimte nodig om zich uit te leven. Hij houdt niet van de warmte. De hond moet twee keer per week geborsteld worden.

Gebruik
Reddingshond in het water. Gezelschapshond.
Hoofd
Breed en massief. Niet al te duidelijke stop. Korte snuit, eerder vierkant.

Ogen
Klein, wijd uit elkaar, donkerbruin of lichter bij de kastanjebruine dieren.

Oren
Klein, driehoekig, liggen tegen de zijkant van het hoofd aan.

Lichaam
Massief. Sterke hals. Diepe borstkas.Brede rug. Stevige en gespierde lendenen. Brede, afhellende croupe.

Ledematen
Grote, goed gespierde voeten met vliezen tussen de tenen.

Staart
Stevig en breed aan de basis, matige lengte tot iets voorbij het spronggewricht, vrij dik. Hij hangt af met een lichte boog aan het uiteinde.

Vacht
Lang, vlak, ruw, zonder krullen, voelt ongewoon vettig aan, ondoordringbaar. Bevederde ledematen. Zachte, dichte ondervacht.

Kleur
Eenkleuring: zwart (gitzwart mat), kastanjebruin (chocolade of bronskleurig). Zwarte kop met indien mogelijk een witte bles; zwarte mantel en aftekeningen, de croupe en het bovenste deel van de staart zijn zwart. De andere delen moeten wit zijn.

Schofthoogte
Reuen: gemiddeld 71 cm. Teven: gemiddeld 66 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: ongeveer 68 kg. Teven: ongeveer 54 kg.