Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Ierse Setter

ierse-setter

Groep Staande honden
FCI 120
Sectie 2

De Ierse Setter komt in twee variëteiten voor: eenkleurig rood, en rood en wit. Tegen de negende eeuw had de rode variëteit de rood-witte variëteit vrijwel geheel verdrongen, waardoor sommigen dachten dat de laatste was uitgestorven. Rond 1920 werd een poging gedaan om de rood-witte variëteit weer nieuw leven in te blazen, waardoor er weer belangstelling voor ontstond. In 1885 werd de eerste standaard voor de Ierse Setter gepubliceerd. In 1906 werd de Ierse Setter Club opgericht. De mooie Ierse Setter is zo populair als gezelschapshond dat vaak wordt vergeten dat hij een uitstekend jager is. De FCI erkent de twee variëteiten als aparte rassen.

Type hond
Britse en Ierse Setters

Land van herkomst
Ierland

Oorspronkelijke naam
Irish Red Setter, Irish Red and White Setter

Andere naam
Ierse Setter De Ier

Karakter
De Ierse Setter is energiek, levendig en onafhankelijk. Hij heeft een zeer goed reukvermogen en is snel, maar zijn zoekgebied is kleiner dan van de Pointer. Hij is flexibel en staat vastberaden voor. Hij is gespecialiseerd in houtsnip en patrijs. De Ierse Setter is zeer aanhankelijk en een uitstekende gezelschapshond. Hij heeft een consequente maar vriendelijke opvoeding nodig.

Verzorging
Als hij in de stad leeft moet hij wel veel beweging kunnen krijgen voor zijn fysiek en emotioneel welzijn. Hij moet dagelijks worden geborsteld en er moet regelmatig aandacht worden besteed aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, droog en zonder zwaarte. Ovale schedel. Geprononceerde achter-hoofdsknobbel. Duidelijke stop. Vrij vierkant snuit. Lippen niet overhangend. Neusspiegel mahoniekleurig, bruin of zwart. Hoofd iets breder bij de rood-witte vari?teit en zonder duidelijke achterhoofdsknobbel.

Ogen
Niet te groot, donkerbruin.

Oren
Laag aangezet, middelgroot, dun, in een plooi tegen het hoofd hangend. Op ooghoogte aangezet bij de rood-witte vari?teit.

Lichaam
Goed geproportioneerd. Zeer gespierde, niet te dikke hals, zonder keelhuid. Borstkas van voren gezien smal, zo diep mogelijk. Goed gewelfde ribben. Gespierde, iets gewelfde lendenen. Rechte, goed gespierde rug. Brede en krachtige croupe.

Ledematen
Lange, goed gespierde, pezige benen met flinke botten. Kleine, zeer stevige voeten met veel haar tussen sterke, gesloten en gebogen tenen.

Staart
Vrij laag aangezet, middellang, dik aan de basis, toelopend naar het eind. Evenwijdig met de ruglijn of lager gedragen. Mooie bevedering.

Vacht
Kort op hoofd en voorkant van de benen. Elders middellang, vlak, niet golvend of krullend. Lange, zijdeachtige bevedering op ooreinden, lang en fijn op achterkant van de benen. Mooie bevedering op de buik.

Kleur
Mahoniekleurige setter: goudkleurig mahonie, zonder een spoor zwart. Witte aftekeningen op borst, hals of tenen, kleine vlekken op voorhoofd of smalle bles op neusbrug of hoofd zijn toegestaan.

Schofthoogte
Rood-wit: Reu: 62 tot 66 cm. teef: 57 tot 61 cm. Rood: Reu: 57 tot 70 cm. Teef: 54 tot 67 cm.

Borstomvang


Gewicht
20 to 25 kg.