Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Chihuahua Langhaar

chihuahua-langhaar

Groep Gezelschapshonden
FCI 218
Sectie 6

Hij heeft zijn naam te danken aan het gebied Chihuahua in het noorden van Mexico, waar waarschijnlijk de oorsprong van dit oude ras ligt. Daar worden echter vraagtekens bij gezet. Hij kan zijn ingevoerd door de Chinezen, maar meer waarschijnlijk had hij Azteekse voorouders, zoals bijvoorbeeld de Téchichi. Deze heilige hond was favoriet bij de Azteken en werd als heilig voedsel genuttigd of geslacht op het offeraltaar ter ere van de goden. Hij bracht overigens geluk in huis. Enkele exemplaren van de Chihuahua zouden naar Spanje zijn gebracht tijdens de Spaanse verovering. In de negentiende eeuw werd er in de Verenigde Staten gestart met fokken. In 1904 werd hij erkend door de Amerikaanse Kennel Club en hij werd erg populair. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij naar Europa. In Frankrijk, waar hij rond 1960 arriveerde, is hij nog altijd niet erg bekend, maar zijn aantal neemt wel toe. De F.C.I. heeft in 1995 een nieuwe standaard erkend waarin het gewicht is verlaagd, van 0,5 tot 3 kg. De voorkeur gaat echter nog steeds uit naar exemplaren tussen 1 en 2 kg.

Type hond
Chihuahua

Land van herkomst
Mexico

Oorspronkelijke naam
Chihuahua

Andere naam
Pelo Corto, Pelo Largo

Karakter
Hij is robuust, erg gehard, ondernemend, zeer levendig, tamelijk onafhankelijk, moedig met een trots en wilskrachtig temperament. Hij heeft een groot weerstandsvermogen. Hij is erg aan zijn baas gehecht en bezitterig. Hij kan niet goed met kinderen omgaan. Hij blaft nogal veel en kan agressief zijn tegen vreemden. Het is een goede waakhond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij kan goed leven in een appartement, maar hij heeft veel lichaamsbeweging nodig. Hij is gevoelig voor kou. Er moet gelet worden op de conditie van de ogen en tandsteenvorming. Regelmatig borstelen is noodzakelijk.

Gebruik
Gezelschapshond.
Hoofd
Rond, appelvormig. Blijvende fontanel op het voorhoofd. Zeer uitgesproken stop. Vrij korte en spitse neus. Fijne wangen. Een lichte prognatie is toege-staan. Zeer zwarte of iets lichtere neusspiegel, afhankelijk van de vachtkleur.

Ogen
Uit elkaar staand, niet te zeer uitpuilend. Zwart, kastanjebruin, blauw, robijnrood of lichtgekleurd.

Oren
Groot, zeer ver naar buiten staand. Recht en alert gedragen, in rust 45¼ gebogen.

Lichaam
Cilindervormig, compact, lichaamslengte langer dan de schofthoogte. Ronde, goed geproportioneerde hals. Smalle schouders. Gespierde achterhand.

Ledematen
Vrij kort, fijn. Kleine voeten. Uit elkaar staande tenen, niet gespreid.

Staart
Middellang. Omhoog gedragen of iets langs de flank. Meestal goed behaard.

Vacht
Lang, fijn. Kan ook golvend, maar dat is een zeldzame vari‘teit.

Kleur
Alle kleuren en kleurmengingen zijn toegestaan. De meest voorkomende en gewaardeerde kleuren zijn: rossig of bruin, chocolade, rossig of strobruin, wit, roomkleurig, zilverrood, zilvergrijs, black-and-tan, zwart.

Schofthoogte
15 tot 20 cm.

Borstomvang


Gewicht
0,5 tot 3 kg.