Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Vachtverzorging

In tegenstelling tot katten verzorgen honden hun huid en vacht slecht. Het is dan ook belangrijk dat wij deze taak van hen overnemen. Borstelen, kammen en wassen horen dus ook bij een goede verzorging van je hond. Hoe dat moet gebeuren is natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk. Er zijn meer dan 300 hondenrassen met elk hun specifieke eisen op het gebied van vachtverzorging. Globaal kunnen we de vachtverzorging indelen naar de vachtstruktuur.

(Half)lange vacht met onderhaar

Bijvoorbeeld bij de New Foundlander, diverse poolhondenrassen, Old English Sheepdog, maar ook de Duitse Herder. Deze vacht moet regelmatig (ten minste 1 x per week) goed geborsteld worden. De haren op de rug, de borst en het bovenste deel van de achterpoten tegen de haren in, de flanken met de haren mee. Op deze manier wordt de ondervacht goed bereikt en worden dode haren verwijderd.

vacht_husky

Lange, zijdeachtige vacht

Bijvoorbeeld bij de Yorkshire Terriër, Lhasa Apso en Maltheser.Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk om klitten te voorkomen. Ook is het nodig deze honden regelmatig te wassen en bij sommige rassen de vacht in te smeren met een haarolie.

vacht_YorkshireTerrier

Krulvacht

Bijvoorbeeld bij de Poedel en de Bedlington Terriër.Deze wollige vacht moet dagelijks gekamd te worden om dode haren te verwijderen. Daarnaast moeten deze honden regelmatig (gemiddeld elke 6 weken) naar de trimsalon om getrimd te worden.

vacht_poedel

Ruwe of draadharige vacht

Bijvoorbeeld bij de Schnautzer, Cairn Terriër en Duitse Staande Hond. Regelmatig een borstelbeurt om dode haren te verwijderen en gemiddeld elke 3 maanden naar de trimsalon is voldoende om deze vacht mooi te houden.

vacht_hollandseherder

Korte vacht

Bijvoorbeeld bij de Dalmatiër, Rottweiler, Boxer en Beagle. Regelmatig met een rubberen borstel of een handdoek de dode haren verwijderen is alle vachtverzorging die deze honden van je vragen.

vacht_dalmatier

Wassen

Je hond wassen kan in feite zo vaak je wilt als je maar een geschike (honden) shampoo gebruikt. Iedereen die een hond heeft weet dat honden een vreemde voorkeur hebben voor zwemmen in vieze slootjes, rollen in vogel- of koeienpoep of andere stinkende gewoonten. Omdat je hond van deze dingen erg vies gaat ruiken, maar ook omdat door deze gewoonten een hoop ziekteverwekkers op de huid van je hond terechtkomen is het dan nodig je hond een bad te geven. Om de beschermende vetlaag op de huid van je hond te beschermen is het heel belangrijk dat je daarvoor een speciale hondenshampoo gebruikt, eventueel aangevuld met een conditioner en nooit een shampoo voor mensen. Bij de dierenwinkel kun je een shampoo uitkiezen die voor jou hond het meest geschikt is. We adviseren je hond niet vaker dan 2 maal per maand te wassen.

Parasieten

Op de huid van de hond is het voor sommige parasieten goed toeven. Vlooien en teken, die het bloed van de hond nodig hebben om te kunnen overleven, zijn de meest bekende. Vlooien zorgen voor veel jeuk en in sommige gevallen allergische reacties. Teken kunnen daarnaast ook nog ziekten overbrengen, zoals de Ziekte van Lyme. Met een goed anti-vlooienmiddel kunnen zowel vlooien als teken bestreden worden en kan voorkomen worden dat zij het bloed van je hond als maaltijd gebruiken. Ga hiervoor naar je dierenarts of de dierenwinkel, zodat je goed geadviseerd kunt worden over de werking van de diverse middelen.

Een parasiet die in de huid leeft is de schurftmijt. Omdat deze mijt gangen graaft in de huid om aan voedsel te komen ontstaan er kleine 'openingen' in de huid. Hierdoor hebben bacteriën en andere ziekteverwekkers vrij spel. De huid wordt rood en er ontstaan korsten. In ernstige gevallen verliest de hond zijn haar en ontstaan er ontstekingen. Schurft moet door de dierenarts behandeld worden.