Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Schotse Terriër

schotse-terrier

Alias Schotse Terriër
Groep Terriërs
FCI 73
Sectie 2

Dit erg oude ras is afkomstig van de Highlands, in het noorden van Schotland. Zijn actuele vorm dankt hij aan het werk van Schotse fokkers uit Aberdeen aan het begin van de negentiende eeuw, vandaar zijn eerste naam: Aberdeen Terriër. De eerste club werd in 1882 opgericht en een rasstandaard werd in 1889 gepubliceerd. De Schotse Terriër werd eerst gebruikt om op dassen en vossen te jagen, later werd hij gehouden als gezelschapshond.

Type hond
Kleine Terriërs

Land van herkomst
Schotland

Oorspronkelijke naam
Scottish Terrier

Andere naam
Schotse Terriër, Aberdeen Terriër, Scottie, De Schot

Karakter
De schotse Terriër is uiterst robuust, onstuimig, onverschrokken en moedig. Deze behendige hond heeft een sterk karakter. Hij is onafhankelijk, trots en eigenzinnig. Vriendelijk, vrolijk en erg gehecht aan zijn baas zonder dit al teveel te tonen. Onomkoopbaar en zeer wantrouwig tegenover vreemden is het een heel goede waker. Hij is steeds bereid iedere mogelijke 'vijand' aan te vallen. De Schotse Terriër blaft zelden. Een consequente opvoeding waarmee op jonge leeftijd mee wordt begonnen, is noodzakelijk. Indien dit niet gebeurd, kan de Schotse Terriër een moeilijke hond zijn om mee samen te leven.

Verzorging
Hij past zich aan het leven in de stad aan op voorwaarde dat men dagelijks lange wandelingen met hem maakt. Hij moet zich kunnen uitleven en zijn energie kwijt kunnen raken. Regelmatig borstelen is voldoende. Drie tot vijf keer per jaar laten trimmen is aan te bevelen.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang. Bijna vlakke schedel. Lichte stop. Stevige en hoge snuit. Goed ontwikkelde neus. Dikke snor.

Ogen
Amandelvormig, vrij ver uit elkaar, donkerbruin met lange wenkbrauwen.

Oren
Hoog ingeplant, klein, puntig, recht en fijn (prikoren).

Lichaam
Compact. Gespierde hals van gemiddelde lengte. Goed diepe borstkas. Gewelfde ribben. Korte, erg gespierde rug. Gespierde lendenen. De achterhand is opvallend gespierd.

Ledematen
Kort met stevige beenderen. Voldoende grote voeten. Goed gewelfde en gesloten, compacte tenen.

Staart
Van gemiddelde lengte (17,5 cm), breed aan de basis, smaller toelopend naar het uiteinde toe. Recht op of licht gebogen gedragen.

Vacht
Lang, ruig, stug (draadharig), dicht, vlak aanliggend. Korte, dichte, zachte ondervacht.

Kleur
Zwart, tarwekleurig of gestroomd in alle kleuren.

Schofthoogte
25-28 cm.

Borstomvang


Gewicht
8,5-10,5 kg.