Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Gascon-Saintongeois

gascon-saintongeois

Alias Grand gascon saintongeois
Groep Lopende honden - zweethonden en verwante rassen
FCI 21
Sectie 1.1

Halverwege de negentiende eeuw wilde Graaf J. de Carayon-Latour de afnemende Saintonge hondenpopulatie nieuw leven inblazen. Hiertoe kruiste hij de laatste exemplaren van dit ras met de Bleu de Gascogne van Baron de Ruble, waarbij de Gascon-Saintongeois werd gecreëerd. Dit betekende het einde van de Saintonge, die afstamde van de Bloedhond, en die een witte vacht had met zwarte vlekken en tan aftekeningen. De Gascon-Saintongeois is een meutehond die in twee variëteiten voorkomt, en door de FCI als twee aparte rassen wordt erkent: - De Grand Gascon-Saintongeois, vaak gebruikt bij de jacht met geweer en soms bij de jacht op groot wild. Deze variëteit raakt uitgestorven en wordt gebruikt bij het kruisen van andere jachthondenrassen; - De Petit Gascon-Saintongeois, voornamelijk gebruikt bij de jacht op haas. Deze variëteit werd in het begin van de twintigste eeuw ontwikkeld, toen jagers in het zuidwesten van Frankrijk de kleinste honden selecteerden uit de nesten van de Grand Gascon-Saintongeois.

Type hond
Lopende honden

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Gascon-Saintongeois

Andere naam
Grand Gascon-Saintongeois Petit Gascon-Saintongeois

Karakter
Deze meutehond bij uitstek is zeer snel, heeft een scherpe neus en een krachtige blaf. Hij wordt als de beste speurhond voor haas beschouwd. Hij is zeer veelzijdig, en wordt ook voor de jacht op groot wild gebruikt. Hij heeft een vastberaden baas nodig.

Verzorging
De Gascon-Saintongeois past het best in een kennel. Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld.

Gebruik
Jachthond.
Hoofd
Fijnbesneden en lang. Vrij smalle, gewelfde schedel. Lichte stop. Grote en iets gebogen neusbrug. Droge wangen. Goed ontwikkelde neusspiegel.

Ogen
Ovaal, donkerbruin.

Oren
Lager dan de ogen aangezet, lang en dun, gekruld en hangend.

Lichaam
Lang. Middellange en niet al te dikke hals, iets gebogen met een lichte keelhuid. Diepe, brede borstkas. Licht gewelfde ribben. Licht gewelfde lendenen. Vrij lange flank. Zeer vlakke rug. Brede, tamelijk vlakke croupe.

Ledematen
Niet erg lange, ovale voeten met gesloten tenen en zwarte nagels. Sterke benen met stevige botten.

Staart
Goed aangezet en zeer smal aan het eind.Sabelvormig gedragen.

Vacht
Kort en dicht.

Kleur
Witte ondergrond met zwarte vlekken, soms gespikkeld. Meestal twee zwarte vlekken aan de zijkant van het hoofd, oren en ogen bedekkend en bij de wangen eindigend. Wangen tan, bij voorkeur bleek van kleur. Twee tan aftekeningen boven de wenkbrauwen. Tan aftekeningen op de binnenkant van de oren. Tan spikkels op de benen. Soms een "marque de chevreuil" (reekleurige aftekening op de onderkant van de dij).

Schofthoogte
Grand Gascon-Saintongeois: reu: 65 tot 72 cm; teef: 62 tot 68 cm.

Borstomvang


Gewicht
Petit Gascon-Saintongeois: reu: 52 tot 60 cm; teef: 50 tot 56 cm. Grand Gascon-Saintongeois: ongeveer 35 kg. Petit Gascon-Saintongeois: ongeveer 25 kg.