Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Mastín Español

mastin-espanol

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 91
Sectie 2.2

De Mastín Español is afkomstig van de Estremadura, in het zuidwesten van Spanje. Hij stamt waarschijnlijk af van de Mastiff en de Romeinse Molloser. Hij werd vroeger gebruikt bij hondengevechten, in de oorlog, bij de jacht op everzwijnen en ander groot wild. Tegenwoordig hoedt hij de sedentaire of rondtrekkende kudden zoals hij reeds in de Middeleeuwen deed.

Type hond
Bergtype Molosser

Land van herkomst
Spanje

Oorspronkelijke naam
Mastín Español, Matí­n de Espana

Andere naam
Mastin, Spaanse Mastiff

Karakter
De Mastin Español is rustiek, levendig, zelfverzekerd, adellijk en rustig. Deze lieve hond is erg aan zijn baas gehecht en zacht met kinderen. Zeer vastberaden tegenover roofdieren en vreemden. Zijn geblaf klinkt schor, laag, diep en zeer luid.

Verzorging
Deze hond heeft veel ruimte en beweging nodig. Borstel de Mastín Español regelmatig.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Jachthond (everzwijn). Waak-en verdedigingshond. Gezelschapshond.
Hoofd
Stevig, massief, in verhouding tot de rest van het lichaam. De bovenschedel is licht gerond. Onduidelijke stop. Rechte snuit. Grote neus.

Ogen
Klein, amandelvormig, bij voorkeur donker (hazelnootkleurig). Zwarte oogleden.

Oren
Middelgroot, driehoekig, afhangend en tegen de kaken liggend.

Lichaam
Massief, langgerekt (langer dan hoog). Stevige hals in de vorm van een stompe kegel. Dubbele en goed ontwikkelde keelhuid. Duidelijk te onderscheiden schoft. Krachtige en gespierde rug. Brede, diepe borstkas. Gewelfde ribben. Lange, brede lendenen. Brede en afhellende croupe.

Ledematen
Krachtig en gespierd. Hubertusklauwen al dan niet aanwezig aan de achterpoten. Ronde (katte) voeten. Gesloten tenen.

Staart
Breed aan de basis en daarna smaller wordend. Het haar is er langer dan op de rest van het lichaam. In rust, laag gedragen en reikt dan tot aan het spronggewricht.

Vacht
Dicht, dik, half lang, glad. Korter ter hoogte van de ledematen.

Kleur
Verschillende kleuren. De uniforme kleuren hebben de voorkeur: geel, fauve, rood, zwart, wolfsgrauw en bont.

Schofthoogte
Reuen: ten minste 77 cm. Teven: ten minste 72 cm.

Borstomvang


Gewicht
50-65 kg.