Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Épagneul Breton

epagneul-breton

Alias Epagneul Breton
Groep Staande honden
FCI 95
Sectie 1.2

De Épagneul Breton is één van de afstammelingen van de Chien d'Oysel, een ras dat in de Middeleeuwen werd getraind voor de jacht op vogels. Hij is het product van een oorspronkelijk toevallige kruising tussen boerderijhonden in Bretagne -kort, met brede rug, flink, en gebruikt voor de jacht op houtsnip- met Engelse Setters, Engelse Pointers en Engelse Springer Spaniels, die buiten het jachtseizoen door Brits jagers in Frankrijk waren gelaten om de reukzin en de snelheid van het nieuwe ras te verbeteren. De Épagneul Breton werd steeds populairder. Het ras werd door M. de Pontavic en Combouz in 1896 in Parijs gepresenteerd, en in 1907 werd in Londéac een rasclub opgericht. De eerste standaard werd in 1908 aangenomen en in 1938 herzien. De Épagneul Breton is de op één na populairste hond in Frankrijk, en het populairste Franse ras buiten Frankrijk. Hij is een van de meest voorkomende pointers in de Verenigde Staten.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Épagneul Breton

Andere naam
Épagneul van Bretagne Bretonse Spaniel

Karakter
Deze stoutmoedige, enthousiaste, onvermoeibare en strijdlustige hond kan op elk soort terrein jagen. "Maximale kwaliteit bij minimale afmetingen" zou het motto voor de rasclub van deze lichte hond kunnen zijn. Met zijn uitstekende reukzin kan hij snel een spoor volgen, vastberaden aangeven. Tevens is hij een uitstekend retriever van watervogels. Hij is een veelzijdig jager met een voorkeur voor houtsnip en watersnip. Hij is evenwichtig, rustig, intelligent en vriendelijk, en daardoor een uitstekende gezelschapshond. Hij heeft een zachtaardige opvoeding nodig.

Verzorging
Hij kan zich aanpassen aan een leven binnenshuis zolang hij maar lange dagelijkse wandelingen kan maken om stoom af te blazen. Hij moet een of twee keer per week worden geborsteld, en er moet regelmatig aandacht worden besteed aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Rond. Ronde schedel.Geleidelijk hellende stop. Rechte neusbrug. Dunne lippen.

Ogen
Donker amberkleurig, in overeenstemming met kleur van de vacht.

Oren
Hoog aangezet, vrij kort, iets afgerond, bedekt met golvend haar.

Lichaam
Vierkante lichaamsbouw. Middellange hals. Diepe borstkas. Tamelijk gewelfde ribben. Korte, brede lendenen. Opgetrokken buiklijn. Korte rug. Iets hellende croupe.

Ledematen
Slanke, gespierde benen. Voeten met gesloten tenen.

Staart
Recht of hangend (tenzij het dier geen staart heeft). Altijd kort, ongeveer 10 cm. Vaak iets zijwaarts gedraaid met een pluim aan het eind.

Vacht
Niet te fijn, vrij vlak of een beetje golvend, nooit gekruld.

Kleur
Wit en oranje. Wit en bruin. Wit en zwart. Driekleurig (wit, zwart en tan) of schimmel (gekleurd haar gemengd met wit).

Schofthoogte
Reu: 48 tot 50 cm. Teef: 47 tot 49 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 15 tot 18 kg. Teef: 14 tot 15 kg.