Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Cesky Fousek

cesky-fousek

Groep Staande honden
FCI 245
Sectie 1.3

Een draadharige hond die eeuwenlang in Bohemen door de adel voor de jacht werd gebruikt. De eerste standaard werd in 1887 geschreven, maar na de eerste wereld oorlog raakte het ras bijna uitgestorven. Na de oorlog werd het ras weer teruggefokt door kruisingen. met Duitse pointers, waaronder de Duitse Staande Hond. In 1924 werd een Cesky Fousek Club opgericht. De Cesky Fousek is zeer populair in voormalig Tsjecho-Slowakije. Hij neemt de tweede plaats in onder de jachthonden die tegenwoordig gebruikt worden in voormalig Tsjecho-Slowakije.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Voormalig Tsjecho-Slowakije

Oorspronkelijke naam
Cesky Fousek

Andere naam
Tsjechische ruwharige staande hond, Fousek

Karakter
De Cesky Fousek is zeer stoer en onverzettelijk, heeft een groot uithoudingsvermogen en is veelzijdig. Hij kan in de bossen jagen en op moerasland, waar zijn dikke vacht hem tegen de kou beschermt. Hij jaagt gewoonlijk in galop en is een resolute pointer en een betrouwbare retriever. Hij is uitstekend in het opsporen van gewond wild. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij heeft grote open ruimten nodig en zeer veel beweging. Hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren. Eventueel zijn vacht laten trimmen.

Gebruik
Jachthond.
Hoofd
Fijnbesneden, vrij smal en lang. Gewelfde schedel. Uitgesproken wenkbrauw-bogen. Duidelijk aangegeven stop. Licht gebogen neusbrug, iets langer dan de schedel. Snuit toelopend naar de neus. Krachtige kaken. Typerende baard op wangen en lippen. Brede, donkerbruine neusspiegel.

Ogen
Amandelvormig, donker amberkleurig tot kastanjebruin. Schuine wenkbrauwen.

Oren
Zeer hoog aangezet, toelopend naar de einden. Zeer vlak tegen het hoofd liggend.

Lichaam
Compact. Middellange, goed gespierde en droge hals. Ovale borstkas. Goed gewelfde ribben. Korte lendenen. Buiklijn licht opgetrokken. Korte, gedrongen rug, naar de croupe toe hellend. Vrij brede, iets hellende croupe.

Ledematen
Goed gespierde benen met stevige botten. Compacte voeten met gesloten tenen en donkergrijze tot zwarte nagels.

Staart
Middellang. Evenwijdig met de grond of iets omhoog gedragen. Indien staart gecoupeerd dan op drie vijfde van de lengte.

Vacht
Vacht bestaat uit drie verschillende haartypen. Vrij harde, zware haren, 3 tot 4 cm lang, zeer vlak tegen het lichaam liggend. Lange, harde, rechte stekelharen 5 tot 7 cm lang, niet aanwezig op borst, ruglijn, lies en schouders. Zachte, dichte ondervacht, 1,5 cm lang, in de zomer vrijwel volledig uitgevallen. Haar op de voorkant van benen korter en harder. Bevedering op achterkant van de benen. Kort en hard boven op het hoofd. Kort en zacht op de oren.

Kleur
Toegestane kleuren: donker schimmel, met of zonder bruine vlekken, bruin met aftekeningen op de borst en onderbenen, of ??nkleurig bruin zonder aftekeningen.

Schofthoogte
Reu: 60 tot 66 cm. Teef: 58 tot 62 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 28 tot 34 kg. Teef : 22 tot 28 kg.