Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Lagotto Romagnolo

lagotto-romagnolo

Aliasses Romagna Water Dog
Lagotto Romagnolo
Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 298
Sectie 3

Dit oude hondenras werd gebruikt voor het apporteren van waterwild in de laaglanden van Comacchio en de moerasgebieden van Ravenna. In de loop der eeuwen zijn de moerasgebieden drooggevallen. De Lagotto werd vervolgens met succes ingezet als truffelhond in de laagvlaktes en heuvels van Romagna. Het ras is door de F.C.I. erkend in 1995.

Type hond
Waterhonden

Land van herkomst
Italië

Oorspronkelijke naam
Lagotto Romagnolo

Andere naam
Lagotto

Karakter
Zijn jachtinstinct is verdwenen, maar door zijn zeer fijn reukvermogen is het een uit-stekende truffelhond. Hij is waakzaam en slaat bij onraad alarm en is dus een goede waakhond. Hij is volgzaam, aanhankelijk en erg gehecht aan zijn baas. Het is dus een goede gezelschapshond. Een consequente opvoeding is noodzakelijk.

Verzorging
Hij heeft ruimte en beweging nodig. Om het klitten/vervilten van de vacht tegen te gaan, moet hij minstens een maal per jaar geheel geschoren worden. Daarnaast zeer regelmatig borstelen.

Gebruik
Truffelhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vrij stevig. Brede schedel, langer dan de snuit, licht convex (bol). Duidelijke wenkbrauwbogen. Recht neusbrug. Sterke kaken. Vlakke wangen. Dikke neusspiegel.

Ogen
Vrij groot, rond, oker- of hazelnoot/kastanjekleurig, afhankelijk van de kleur vacht.

Oren
Middelgroot, driehoekig, ronde punten, afhangend.

Lichaam
Gedrongen, stevig. Stevige, gespierde hals. Goed uitstekende schoft. Goed ontwikkelde borst. Recht, zeer gespierde rug. Korte, zeer stevige lendenen. Lange, brede, licht hellende croupe.

Ledematen
Gespierd, stevige botten. Vrij ronde, compacte voeten. Gepigmenteerde zoolkussentjes.

Staart
Naar de punt geleidelijk dunner wordend. In rust sabelvormig gedragen. In alerte toestand duidelijk hoger gedragen.

Vacht
Dicht en gekruld, wollig, met zeer dikke, ringvormige krulletjes. Krullen over het gehele lichaam, behalve op de kop, waar ze weelderige wenkbrauwen, snorren en een baard vormen. Waterafstotende vacht en ondervacht. Als de vacht niet wordt geschoren, heeft ze de neiging te gaan vervilten.

Kleur
Effen gebroken wit, wit met kastanjebruin of oranje, gespikkeld bruin, effenbruin (in verschillende nuances), effen oranje.

Schofthoogte
Reu: 43 tot 48 cm. Teef: 41 tot 46 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 13 tot 16 kg. Teef: 11 tot 14 kg.