Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Mexicaanse Naakthond

mexicaanse-naakthond

Aliasses Xoloitzquintle
Mexican Hairless Dog
Groep Spitsen en oertypes
FCI 234
Sectie 6

De Mexicaanse Naakthond is een van de oudste rassen ter wereld. Hij is mogelijk door de nomadische voorouders van de Azteken vanuit Noord-Oost-Azië naar Mexico gebracht. De Tolteken, de eerste inwoners van Mexico, hielden Chihuahua's in hun tempels. Toen de Azteken het land veroverden, introduceerden zij de Mexicaanse Naakthond. Sommigen denken dat deze twee rassen werden gekruist om de Chinese Gekuifde Naakthond te produceren. De naam Xoloitzcuintle komt van de oude Azteken god Xoloth, die de zielen naar het hiernamaals begeleidde. Ondanks deze goddelijke naam aten de bewoners deze honden, en hielden ze voor bescherming en genezing. De eerste beschrijvingen van de Mexicaanse Naakthond stammen uit de zeventiende eeuw. De American Kennel Club publiceerde een standaard in 1933. Het ras is in Europa zeldzaam.

Type hond
Oerrassen

Land van herkomst
Mexico

Oorspronkelijke naam
Xoloitzcuintle, Tepeizeuintle

Andere naam
Mexicaanse Naakthond, Xolo

Karakter
De Mexicaanse Naakthond is levendig, maar rustig, vrolijk, zeer aanhankelijk en goedaardig, en daardoor een prima gezelschapshond. Hij is gereserveerd tegenover vreemden, en daardoor een goede waakhond.

Verzorging
Hij heeft weinig beweging nodig. Vanwege zijn gevoelige huid moet hij regelmatig gewassen worden en met een huidolie worden ingewreven. Hij kan niet tegen de kou of felle zon.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Lang. Vrij brede schedel. Minimale stop. Lange, slanke snuit. Strakke lippen. Neusspiegel donkerroze of bruin, afhankelijk van de kleur van de vacht.

Ogen
Middelgroot, licht amandelvormig, bij voorkeur donker, van geel tot zwart.

Oren
Groot (tot 10 cm), dun. Rechtopstaand, in actie schuin gehouden.

Lichaam
Vrij lang. Hals hoog gedragen, licht gewelfd, elegant, zonder keelhuid. Borstkas diep, maar vrij smal. Buiklijn opgetrokken. Rechte rug. Ronde croupe.

Ledematen
Slanke benen. Hazenvoeten met teruggetrokken tenen en zwarte of kleurloze nagels.

Staart
Laag aangezet, glad, vrij lang.

Vacht
Toefje kort, stijf haar op de schedel. Kroezend haar op de staartpunt. Volledige afwezigheid van haar wordt niet afgekeurd.

Kleur
Bij voorkeur ŽŽnkleurig donkerbrons, olifantsgrijs, grijszwart of zwart. Ongekleurde gebieden met roze of bruine plekjes zijn toegestaan. Haar op hoofd en staart moet bij donkere vari?teiten zwart zijn. Bij lichte vari?teiten kan het elke kleur zijn die bij het totaalvoorkomen past.

Schofthoogte
Grote type: 33-57 cm. Kleine type: 25-33 cm.

Borstomvang


Gewicht
Vari?rend, afhankelijk van de afmetingen.