Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Tibetaanse Terriër

k9s

Alias Tibetaanse Terriër
Groep Gezelschapshonden
FCI 209
Sectie 5

Dit zeer oude ras, dat zowel doet denken aan een kleine Bobtail als aan de Lhasa Apso, vindt zijn oorsprong in Tibet, waar hij door de monniken werd gefokt. Hij werd beschouwd als heilig dier en tempelbewaker en werd waarlijk vereerd. Rond 1920 schonk een Tibetaanse prinses een koppel Tibetaanse Terriërs aan Dr. Greig, haar Engelse arts. Deze naar Engeland meegevoerde honden staan aan de oorsprong van de Europese lijn. In 1930 werd het ras officieel erkend. Hij komt in Europa nog niet veel voor.

Type hond
Tibetaanse honden

Land van herkomst
Tibet

Oorspronkelijke naam
Dokhi Apso

Andere naam
Tibetaanse Terriër, Tibetan Terrier, Darjeeling Terriër

Karakter
Hij is stevig, weerbestendig, sterk, moedig en levendig. Hij werd gebruikt voor het begeleiden van kudden. Het is geen echte terriër, want hij is nooit gebruikt voor de jacht. Hij is erg enthousiast en heeft veel temperament. Hij is onafhankelijk en enigs-zins koppig. Hij is zeer gehecht aan zijn baas en lief voor kinderen. Hij is waakzaam en terughoudend tegenover vreemden. Het is een waakhond die weinig blaft. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij past zich goed aan het leven in een appartement aan. Hij is sportief, dus hij heeft veel beweging nodig. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Middellang. Niet geheel platte schedel. Gemarkeerde stop. Sterke snuit. Goed ontwikkelde onderkaak, met een beetje baard. Zwarte neusspiegel.

Ogen
Groot, rond, donker bruin, met lange, voor de ogen hangende haren.

Oren
Niet te groot, V-vormig, afhangend maar niet dicht tegen de kop hangend, met zware bevedering.

Lichaam
Vierkant, compact, goed gespierd. Goed ontwikkelde ribben. Rechte rug. Korte, licht gewelfde lendenen. Horizontale croupe.

Ledematen
Goed gespierd. Grote, ronde voeten. Niet gewelfde tenen. Zwaar behaard.

Staart
Vrij hoog aangezet, middellang, vrolijk gedragen met een krul op de rug. Weelderig behaard.

Vacht
Overvloedig, lang, fijn, maar niet zijdeachtig of wollig. Recht of golvend, maar niet gekruld. Fijne, wollige ondervacht.

Kleur
Wit, goud, roomkleurig, grijs of rookkleurig, zwart, twee- en driekleurig. Chocolade en leverkleur (kastanjebruin) zijn ongewenst.

Schofthoogte
Reu: 35 tot 40 cm. Teef: iets kleiner.

Borstomvang


Gewicht
8 tot 13 kg.