Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Dalmatische Hond

dalmatier

Aliasses Dalmatier
Groep Lopende honden - zweethonden en verwante rassen
FCI 153
Sectie 3

De Dalmatische Hond vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het Middellandse Zeegebied. Sommigen veronderstellen dat hij naar Dalmatië is genoemd omdat dit zijn geboortestreek was, of omdat hij tijdens de Balkanoorlog in deze streek werd gebruikt. Anderen claimen dat de naam afgeleid zou zijn van de Dalmatica (Romeinse koningsmantel). De Dalmatische Hond stamt waarschijnlijk af van de nu uitgestorven Bengaalse Pointer, die werd gekruist met de Bull Terriër en de Pointer. In de zeventiende eeuw was de Dalmatische Hond populair in het Vaticaan. In het Engeland van de achttiende eeuw werd hij door de aristocratie gehouden om rijtuigen te begeleiden, wat hem de bijnaam ?coach dog? bezorgde. In de Verenigde Staten werd de Dalmatische Hond door de brandweer als mascotte geadopteerd. De Disney film 101 Dalmatiërs droeg bij tot de populariteit van het ras.

Type hond
Verwante rassen

Land van herkomst
Middellandse zeegebied

Oorspronkelijke naam
Dalmatien

Andere naam
Dalmatische hond, Dalmatiër

Karakter
De Dalmatische Hond is flink en lenig en heeft een groot uithoudingsvermogen. Hij werd eerst als trekhond gebruikt en als begeleider van rijtuigen. Hij is rustig, gehoorzaam, aanhankelijk en zeer vriendelijk met kinderen, wat hem tot een uitstekende gezelschapshond maakt. Hij blaft zelden, is niet agressief en is wat gereserveerd tegenover vreemden. Hij een echte gezeldschapshond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig, waarmee vroeg begonnen moet worden.

Verzorging
Hij kan binnenshuis leven zolang hij maar genoeg beweging kan krijgen. Hij moet regelmatig worden geborsteld. Pups worden helemaal wit geboren; de vlekken verschijnen geleidelijk aan en zijn pas volledig ontwikkeld als de hond een jaar oud is.

Gebruik
Gezelschapshond,.Blindengeleidehond,.Waakhond.
Hoofd
Lang. Platte schedel. Duidelijke stop. Lange, krachtige snuit, die niet toeloopt. Krachtige kaken. Strakke lippen.

Ogen
Middelgroot, ver uit elkaar, rond. Donker in de vari?teit met bruine vlekken, tot amberkleurig in de vari?teit met leverkleurige vlekken.

Oren
Hoog aangezet, middelgroot, tegen het hoofd aan gedragen. Uiteinden afgerond. Dun, glad en met vlekken bedekt.

Lichaam
Vierkante lichaamsbouw. Middellange, goed gewelfde hals zonder keelhuid. Hoge en brede borstkas. Goed gewelfde ribben. Geprononceerde schoft. Krachtige, rechte rug. Goed gespierde, vrij droge lendenen.

Ledematen
Gespierde benen met stevige botten. Ronde, stevige voeten met stevige voetzolen.

Staart
Dik aan de basis, geleidelijk toelopend naar het eind. Licht opwaarts gebogen gedragen, maar nooit gekruld.

Vacht
Kort, hard, dicht en glad.

Kleur
Zuiver witte achtergrond. De zwarte vari?teit heeft diep-zwarte vlekken; de bruine vari?teit heeft leverkleurige vlekken. De vlekken mogen niet in elkaar overlopen, ze moeten rond zijn en goed gedefinieerd, met een diameter van 2 tot 3 cm. Vlekken op hoofd, staart en ledematen moeten kleiner zijn.

Schofthoogte
Reu: 56 tot 61 cm. Teef: 54 tot 59 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: ongeveer 27 kg.Teef: ongeveer 24 kg.