Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Pyreneese Berghond

pyreneese-berghond

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 137
Sectie 2.2

De zeer verre voorouders zijn waarschijnlijk, zoals voor de meeste Molossers, de Tibetaanse Mastiffs, die in Europa zijn geïntroduceerd tijdens de Aziatische invasies. De Pyreenese Berghond is sinds de zeventiende eeuw bekend. Hij beschermt de herder en de kudde tegen wolven en beren en bewaakt huizen en kastelen. De Pyreneese Berghond maakte deel uit van het hof van Lodewijk XIV. De clubs van Argelès en Caterets (opgericht in 1907) stelden de eerste rasstandaard op. Deze standaard werd in 1960 erkend. De Pyreneese Berghond is ook buiten Frankrijk populair, voornamelijk in de Verenigde Staten en Japan.

Type hond
Molosser Bergtype

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Montagne des Pyrénées

Andere naam
Pyreneese Berghond

Karakter
Zelfstandig, fier, dominant en een eigenzinnig karakter. Een vroege en consequente opvoeding is noodzakelijk. Rustig, aanhankelijk, beschermend, zeer zacht met kinderen, het is een ideale gezelschapshond. Uiterst gereserveerd met vreemden, uitstekende waker, ontzag inboezemend en kan indrukwekkend uit de hoek komen.

Verzorging
Deze hond is niet aan het leven in de stad aangepast. Hij heeft ruimte en beweging nodig om gedragsproblemen te voorkomen. Hij verdraagt het slecht om opgesloten te zijn. Hij moet drie keer per week geborsteld worden en verschillende keren per jaar gewassen.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
In verhouding tot de grootte van de hond. Licht gewelfde schedel. Lichte stop. Brede snuit, fijner naar het uiteinde toe. Iets afhangende zwarte lippen.

Ogen
Betrekkelijk klein, donker amberkleurig. De oogleden vertonen zwarte randen. Ze zijn lichtjes schuin ingeplant.

Oren
Klein en driehoekig. Ze hangen af en vallen vlak langs het hoofd.

Lichaam
Indrukwekkend. Sterke, vrij korte hals. Rechte, brede en sterke rug. Brede en diepe borstkas. Licht gewelfde ribben.Licht opgetrokken buiklijn. Licht schuine croupe.

Ledematen
Stevig, bevederd. Dubbele hubertusklauwen aan de achterpoten. Niet te lange voeten, compact met matig gekromde tenen.

Staart
Vrij lang, behaard met een pluim. Hij wordt in rust laag gedragen maar richt zich gebogen op wanneer het dier alert is.

Vacht
Lang, vlak, soepel en vol. Langer op de staart, de dijen en de hals waar de haren wat gegolfd kunnen zijn. Dikke, wollige ondervacht.

Kleur
Wit met of zonder grijze vlekken (dassenvacht) of lichtgeel of oranje aan de kop, de oren en bij de aanzet van de staart. De voorkeur wordt gegeven aan een dasvormig vlekkenpatroon. Enkele vlekken op het lichaam zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reuen: 70-80 cm. Teven: 65-72 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: ongeveer 60 kg. Teven: ongeveer 45 kg.