Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Shar Pei

shar-pei

Alias Shar Pei
Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 309
Sectie 2.1

De Shar Pei is een zeer oud Chinees ras. Het bestond reeds voor onze jaartelling in de provincies die grenzen aan het zuidelijke deel van de Chinese Zee. De Shar Pei is verondersteld afkomstig te zijn uit de stad 'Dah Let' in de provincie Kwun Tung. Hij was de bewaker van tempels, gevechtshond en jachthond op everzwijnen. Hij werd ook gebruikt om de kudden te bewaken. In 1947 werden de honden in China verboden. Vanuit Hongkong werden in 1970 enkele exemplaren naar de Verenigde Staten en in 1980 naar Europa uitgevoerd. De Shar Pei is één van de meest atypische hondenrassen die er bestaan en. is erg geliefd als gezelschapshond. Een kleine Peï (15 kg voor een Schofthoogte van ongeveer 35 cm) bestaat ook maar is niet door de F.C.I. erkend.

Type hond
Dogtype Molosser

Land van herkomst
China

Oorspronkelijke naam
Shar-Pei

Andere naam


Karakter
De Shar Pei heeft een zelfbewust karakter en laat zich niet de kaas van het brood eten. Daarbij is een duidelijke scheiding waar te nemen tussen het gedrag van een teef of een reu. Shar Pei reuen kunnen minder tolerant zijn naar andere reuen. Hij is evenwichtig, rustig en vriendelijk met zijn baas. Ook is hij vriendelijk tegen kinderen mits goed gesocialiseerd. Vraagt een consequente maar zachte opvoeding.

Verzorging
Hij past zich goed aan het leven in een appartement aan op voorwaarde dat hij dagelijks voldoende beweging krijgt. De hond is bijzonder proper. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat voor een goed onderhoud van zijn vacht. De huidplooien vereisen specifiek onderhoud.

Gebruik
Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vlakke, brede schedel. Lichte stop. Talrijke fijne rimpels op het voorhoofd en de kaken die naar beneden toe in zware halskwabben eindigen. Brede snuit. Grote neus. Zwartblauwe tong. Zwart tandvlees.

Ogen
Diep, klein, amandelvormig, donker.

Oren
Klein, vrij dik, driehoekig. Zeer hoog aangezet en tegen het hoofd liggend.

Lichaam
Krachtig, gespierd. Sterke, dikke hals met keelhuid. Korte rug. Brede en diepe borstkas. De bovenlijn loopt iets op naar de croupe.

Ledematen
Zware botten, compacte voeten.

Staart
Mastig lang, recht omhoog of opgekruld op de rug gedragen.

Vacht
Kort, borstelig. Voelt ongewoon hard aan (Shar Pe? betekent 'zand hond').

Kleur
Altijd uniform gekleurd, zwart, tan, bruin, grijsbruin en cr?me.

Schofthoogte
40-51 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 20 kg.