Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Ierse Terriër

ierse-terrier

Alias Irish Terrier
Groep Terriërs
FCI 139
Sectie 1

Deze Terriër bestaat reeds eeuwen lang in Ierland, maar zijn oorsprong is onbekend. Hij stamt vermoedelijk af van een oud ras van ruwharige black and tan Terriërs (Rough Black and Tan Terriër). Men verondersteld dat er ook bloed ingebracht is van een grote Wheaten Terriër die in de buurt van het Graafschap Cork geleefd zou hebben. Het type dat tegenwoordig voorkomt werd in 1875 vastgelegd. Voor het type vastgelegd was, kon hij rood, black and tan of zelfs gestroomd zijn. Een club werd in 1879 opgericht en een eerste standaard werd in 1880 opgesteld. Gedurende de Eerste Wereldoorlog deed hij dienst als hulpje van de Engelse soldaten.

Type hond
Grote en middelgrote Terriërs

Land van herkomst
Ierland

Oorspronkelijke naam
Irish Terriër

Andere naam
Ierse Terriër, Irish Red Terriër, Daredevil

Karakter
De Ierse Terriër is robuust, erg moedig, erg levendig, snel, onafhankelijk, een vechtersbaas en koppig. Hij is vriendelijk, toegewijd, vrolijk en een goede gezelschapshond. De Ierse Terriër heeft een groot uithoudingsvermogen. Het is een jachthond die zich zowel op het land als in het water thuis voelt (haas, ongedierte en otters). Het is een waker die woest uit de hoek kan komen wanneer hij wordt aangevallen. Hij zal vechten tot het bittere einde. Hij is erg vechtlustig tegenover soortgenoten. Hij heeft een consequente maar zachte opvoeding nodig.

Verzorging
Hij past zich aan het leven in een appartement aan, maar hij heeft ruimte en beweging nodig. Twee tot drie maal per week borstelen is voldoende. Twee keer per jaar laten trimmen is aan te bevelen.

Gebruik
Jachthond (slip- en schietjacht). Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang. Vlakke schedel, veeleer smal. Onduidelijke stop. Stevige kaken. Lippen sluiten goed aan.

Ogen
Klein en donker van kleur.

Oren
Klein, V-vormig, naar voren tegen de wangen vallend. De haren zijn er donkerder dan op het lichaam.

Lichaam
Niet te lang, niet te kort. Hals zonder keelhuid. Diepe, gespierde borstkas. Stevige, rechte rug. Gespierde en licht gewelfde lendenen.

Ledematen
Zeer gespierd, zware botten. Sterke, ronde voeten. Gewelfde tenen. Zwarte nagels.

Staart
Vrij hoog aangezet, vrolijk gedragen, maar niet op de rug en niet gekruld. Indien gecoupeerd: ingekort tot op driekwart van zijn lengte.

Vacht
Dicht, erg aaneengesloten, draadharig 'ijzerdraad' met een gebroken aspect maar vlak aanliggend. Geen lokken noch krullen. De haren op de kop zijn kort (0,6 cm). Een kleine baard vormen de enige toegestane lange haren.

Kleur
??nkleurig. De meest gewenste kleuren zijn levendig rood, tarwerood of roodgeel. Eventueel is wat wit aanwezig op de borst en de voeten.

Schofthoogte
Ongeveer 45 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 12,2 kg. Teven: 11,4 kg.