Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Picardische Herder

picardische-herder

Alias Berger de Picardie
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 176
Sectie 1

De Picardische Herdershond is waarschijnlijk één van de oudste Herdershond rassen. Deze stoere hond is te zien op schilderijen en etsen uit de Middeleeuwen. Zijn voorouders waren waarschijnlijk honden van Keltische oorsprong, die gedurende de invasies in de negende eeuw in Frankrijk werden ingevoerd. De Picardische Herder, die wat op een Griffon lijkt, vergezelde Herdershonden die in de achttiende eeuw over de kudden waakten. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het ras selectief gefokt. Maar dit nieuwe ras verdween bijna tijdens de eerste wereldoorlog. Fokkers het ras in 1948, nadat het in 1923 officieel was erkend. De FCI keurde in 1964 een standaard voor de Picardische Herder goed.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Berger de Picardie, Berger Picard

Andere naam
Picardische Herder, Picardische Herdershond

Karakter
Deze zeer rustieke, moedige hond is evenwichtig en stabiel. Hij is aangepast aan het leven op het land, hij is zeer robuust en heeft een voorkeur voor hard werken. De Picardische Herder past goed in een gezinssituatie en is vriendelijk voor kinderen.

Verzorging
Deze hond is geen stadsbewoner. Hij heeft ruimte nodig en moet kunnen rennen. Regelmatig, krachtig borstelen is vereist.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Goed geproportioneerd ten opzichte van de totale grootte. Haar 4 cm lang. Prominente wenkbrauwen. Lichte stop. Sterke, maar niet erg lange snuit. Snor en baard.

Ogen
Donker, middelgroot. Lichte tinten of glasogen worden gediskwalificeerd.

Oren
Middelgroot, breed aan de basis met licht afgeronde uiteinden. Rechtop gedragen.

Lichaam
Gespierd en goed gebouwd. Sterke, gespierde hals. Diepe borstkas. Lange schouders en dijen. Buik iets opgetrokken. Rechte rug. Krachtige lendenen.

Ledematen
Sterke, flinke benen. Gewelfde, korte, goed gesloten voeten. Donkere nagels. Geen Hubertusklauw.

Staart
Recht naar beneden hangend, tot het spronggewricht reikend, met een lichte haak aan het eind.

Vacht
Ruig, middellang (5 tot 6 cm), niet gekruld, maar ook niet vlak. Hard en ruw aanvoelend.

Kleur
Grijs, grijszwart, grijsblauw, roestkleurig grijs, licht of donker fauve. Grote witte aftekeningen zijn niet gewenst.

Schofthoogte
Reuen: 60-65 cm. Teven: 55-60 cm.

Borstomvang


Gewicht
19-23 kg.