Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Bearded Collie

bearded-collie

Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 271
Sectie 1

Volgens sommigen is de Magyar Komondor uit Centraal Europa zijn verre voorvader. Anderen denken dat hij het resultaat is van de kruising tussen een Schotse Herder en de Polski Owczarek Nizinny, en dat hij afkomstig is uit de Schotse Hooglanden. Hij was in de 20e eeuw bijna verdwenen en door de Old English Sheepdog vervangen. Dankzij een Schotse fokster maakte dit ras in 1950 een comeback. Het ras is tegenwoordig nog steeds geliefd.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Bearded Collie

Andere naam
Highland Collie, Beardie

Karakter
Deze evenwichtige, levendige hond is noch timide noch agressief. Hij is zelfverzekerd, aanhankelijk en speels. Hij is zeer aan zijn baas gehecht en hij is dol op kinderen. Hij is niet graag alleen. Hoewel hij gauw blaft, is hij geen goede waakhond. Van zijn goede reukvermogen wordt gebruikt gemaakt bij het zoeken naar truffels. Een consequente maar zachte opvoeding is noodzakelijk. Met de opvoeding moet op jonge leeftijd begonnen worden.

Verzorging
Hij kan binnenshuis leven als hij maar veel naar buiten kan en niet alleen hoeft te blijven. Hij moet regelmatig geborsteld worden, minstens twee keer per week, om het vormen van klitten te voorkomen.

Gebruik
Gezelschapshond.
Hoofd
Breed en vlak. Krachtige snuit. Matige stop. Grote, vierkante neusspiegel.

Ogen
Groot, ver uit elkaar, de kleur varieert, afhankelijk van kleur van de vacht. De wenkbrauwharen vormen een boog omhoog en naar voren.

Oren
Middelgroot, dicht tegen het hoofd hangend.

Lichaam
Lang. Diepe borstkas.Goed gewelfde ribben. Rechte rug. Krachtige lendenen. Buiklijn vrij hoog boven de grond.

Ledematen
Benen met flinke botten. Ovale voeten. Gesloten, gewelfde tenen. Dikke voetzolen.

Staart
Goed behaard en laag aangezet. Geen haak of krul. Omlaag gedragen met een boogje aan het einde.

Vacht
Lang, plat, ruw, stevig en ruig. Soms golvend. Langer bij kaken en kin, waardoor de karakteristieke baard wordt gevormd. Zachte, dichte ondervacht.

Kleur
Leikleurig, roodachtig fauve, zwart, blauw, alle tinten grijs met of zonder witte aftekeningen. De vacht krijgt zijn definitieve kleur pas na drie jaar, de eerste jaren wordt de vacht meerdere keren lichter en donkerder.

Schofthoogte
Reuen: 53-56 cm,.Teven: 51-53 cm.

Borstomvang


Gewicht
Tussen de 18 en 26 kg.