Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Afghaanse Windhond

affenpinscher

Groep Windhonden
FCI 228
Sectie 1

Er is nagenoeg niets bekend over de oorsprong van dit ras. Hij is verwant aan de Saluki en zijn voorouders zouden vanuit Perzië (Iran) naar Afghanistan zijn gekomen, waar hun lange vacht werd ontwikkeld. Hij was erg geliefd bij de Afghaanse heersers en werd rond 1890 door Engelse soldaten meegenomen na de Tweede Afghaanse Oorlog. De eerste exemplaren die in 1907 in Londen werden tentoongesteld waren een groot succes. In 1926 werd de eerste Engelse Afghaanse Windhonden Club opgericht. De Afghaanse Windhond was in de jaren 80 erg populair.

Type hond
Langharige Windhonden

Land van herkomst
Afghanistan

Oorspronkelijke naam
Afghan Hound

Andere naam
Tazi, Afghaan, Balkh Windhond, Barukzy, Baluchi, Kaboul Windhond, Afghaanse Windhond

Karakter
Hij is robuust, standvastig maar minder snel dan de Greyhound. De Afghaanse Windhond werd in zijn land van herkomst gebruikt als waakhond en als jachthond bijvoorbeeld op antilopen, wolf en jakhals. In India werd hij door de Engelsen als militaire boodschapper ingezet. Hij is kalm, graag dominant, gevoelig, ge-sloten en wordt graag met rust gelaten. Hij is aanhankelijk en erg aan zijn baas gehecht. Hij is afstandelijk en arrogant tegenover vreemden. Hij moet consequent, maar met zachte hand worden opgevoed.

Verzorging
Hij kan zich goed aanpassen aan het leven in een appartement op voorwaarde dat hij voldoende ruimte heeft en veel beweging krijgt. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk. Maandelijks wassen is aan te bevelen. Twee tot drie keer per jaar laten trimmen.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang. Lange, niet te smalle schedel. Uitgesproken achterhoofd. Lichte stop. Lange snuit. Sterke kaken.

Ogen
Bijna driehoekig, iets schuin geplaatst, bij voorkeur donker gekleurd maar goudkleurig is ook toegestaan.

Oren
Laag aangezet, plat tegen de kop gedragen, bedekt met lange en zijdeachtige haren.

Lichaam
Lang. Lange, stevige hals. Diepe borst. Goed uitkomende ribben. Platte, gespierde rug, iets schuin aflopend naar de heup. Recht, stevige, vrij korte lendenen. Uitgesproken, tamelijk ver uit elkaar staande heupbeenderen.

Ledematen
Lang, gespierd. Stevige, brede voeten.

Staart
Niet te kort, eindigend in een ringvorm, met weinig bevedering, in actie hoog gedragen.

Vacht
Zeer lang, zijdeachtig, van fijne structuur. Bedekt de voorhand, achterhand, het gehele lichaam met uitzondering van de rug vanaf de schouder tot de staartwortel, waar de vacht kort en dicht is. Op de kop, vanaf het voorhoofd, zijn de haren zijdeachtig en vormen een kuif. Op de snuit is de vacht kort en dicht. De oren, benen en voeten zijn bedekt met lange, weelderige haren.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reu: 68 tot 74 cm. Teef: 63 tot 69 cm.

Borstomvang


Gewicht
25 tot 30 kg.