Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Bergamasco

bergamasco

Aliasses Herdershond van de Bergamasken
Cane da pastore Bergamasco
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 194
Sectie 1

Dit oude type herdershond verspreidde zich door het Alpengebied van Italië, maar kwam het meest voor in het Bergamo gebied, waar veel schapen werden gehouden. Volgens sommigen stamt de Bergamasco af van de Briard. Volgens anderen is hij vanuit Azië naar Italië gekomen, waarbij wordt gezegd dat herdershonden van dit type in West-Europa arriveerden tijdens de invasies van de Mongolen.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Italië

Oorspronkelijke naam
Cane de Pastore, Bergamasco

Andere naam
Bergamasco, Berghond der Bergamaske

Karakter
Deze hond is waakzaam, oplettend en evenwichtig, en heeft het ideale karakter voor het hoeden van een kudde. Door zijn vriendelijk karakter, rustige aard en geduld is hij een uitstekende gezelschapshond. Door zijn indrukwekkend formaat is hij een goede waakhond. Deze vaak koppige hond moet tijdig en consequent worden opgevoed.

Verzorging
Dit is geen hond voor de stad. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Verzorg de vacht door met uw vingers door de haren te gaan om de strengen uit elkaar te halen.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Reddingshond (lawines, natuurrampen). Gezelschapshond.
Hoofd
Dik voorkomen. Brede schedel. Geprononceerde wenkbrauwbogen. Duidelijke stop. Vrij korte, stompe snuit. Grote neusspiegel.Fijnen lippen, fijne huid,zonder rimpels

Ogen
Groot en ovaal. Bruin. Min of meer donker naar gelang de kleur van de vacht. Zwarte oogranden. Lange haren bedekken de ogen.

Oren
Zacht, driehoekig en hangen. Dunne oorlap.

Lichaam
Vierkante bouw. Hals zonder keelhuid. Brede borstkas. Korte, krachtige lendenen. Rechte, goed gespierde rug. Brede, hellende, stevige en goed gespierde croupe.

Ledematen
Voorbenen: ovale, compacte voeten. Sterke, ovale hazenvoeten. Compacte, gewelfde tenen. Goed gespierde achterbenen met stevige botten.

Staart
Dik en krachtige bij de basis, toelopend naar het uiteinde. Bedekt met ietwat golvend, ruig haar.(geitenhaar) Hangt in rust in een boog als een sabel.

Vacht
Zeer lang en stug (geitenhaar) aan de voorkant van het lichaam. In strengen over de rest van het lichaam. Korte, dichte en zachte ondervacht.

Kleur
Grijs, gevlekt met zwart, tan of wit. Eenkleurig zwarte vacht is toegestaan, maar eenkleurig wit niet. Witte vlekken die niet meer dan 1/5 van het lichaam bedekken zijn toegestaan.

Schofthoogte
Reuen: 58-62 cm. Teven: 54-58 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 32-38 kg. Teven: 26-32 kg.