Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Sussex Spaniel

sussex-spaniel

Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 127
Sectie 2

Dit ras zou in de negentiende eeuw in Sussex zijn ontstaan uit kruisingen tussen diverse spaniels, zoals de Springer Spaniel en later ook de Clumber Spaniel. Hij is kleiner en minder zwaarlijvig dan de Clumber Spaniel. Hij werd voor het eerst tentoongesteld in Londen in 1862. Het ras is officieel erkend in 1895. Hij is zeldzaam in Frankrijk en wordt zelden ingezet bij de jacht. Het ras wordt met uitsterven bedreigt.

Type hond
Spaniels

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Sussex Spaniel

Andere naam


Karakter
Hij is betrouwbaar, energiek, actief, vasthoudend en heeft een goede neus. Het is een rustige, langzame speurder. Hij blaft bij het zien en opjagen van het wild. Hij blaft meer dan alle andere spaniels. Hij jaagt voornamelijk op fazant en patrijs. Zijn kalme temperament en zijn goede karakter maken hem een aanhankelijke gezelschapshond. Hij moet met kalmte en consequent worden opgevoed.

Verzorging
Hij heeft ruimte en beweging nodig. Dagelijks borstelen en kammen is nodig. De oren moeten regelmatig gecontroleerd worden.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Stevig. Brede, licht gewelfde schedel. Goed gemarkeerde stop. Kastanjebruine neusspiegel. Sterke kaken.

Ogen
Vrij groot, hazelnootkleurig.

Oren
Vrij lage aanzet, vrij groot, dik, tegen de kop aan hangend.

Lichaam
Massief, lang. Lange, stevige hals, lichte keelhuid. Diepe, goed ontwikkelde borst. Brede, gespierde rug. Brede, stevige lendenen.

Ledematen
Kort, gespierd, met stevige botten. Ronde voeten.

Staart
Lage aanzet, nooit boven de rug gedragen. Werd gecoupeerd tot een lengte van 12 tot 17 cm, couperen is in Nederland verboden. Geen bevedering wel dik behaard.

Vacht
Weelderig, vlak. Matige bevedering op de benen. Volle ondervacht.

Kleur
Leverkleurig, diep goud overgaand tot goud aan de punten; het goud domineert.

Schofthoogte
38 tot 41 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 22 kg.