Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Lundehund

lundehund

Alias Lundehund, Noorse Lundehund Norsk Lundehund
Groep Spitsen en oertypes
FCI 265
Sectie 2

De Lundehund is afkomstig van Vaeroy eiland, een van de Lofoten eilanden voor de noordelijke kust van Noorwegen. Het ras is waarschijnlijk ontwikkeld in het dorp Mostad. In het verleden werd de Lundehund gebruikt voor de jacht op watervogels en papegaaiduikers (lunde in het Noors) op kliffen en voor het bewaken van vee. Toen hij hier niet meer voor werd gebruikt, verdween het ras bijna. Het werd pas weer hersteld na 1960. Het ras wordt gewaardeerd voor zijn speciale eigenschappen en het feit dat zijn anatomie veel lijkt op die van primitieve honden. Het ras wordt nu als gezelschapshond gehouden.

Type hond
Arctische Jachthonden

Land van herkomst
Noorwegen

Oorspronkelijke naam
Norsk Lundehund

Andere naam
Lundehund

Karakter
Deze krachtige, energieke, waakzame en levendige hond heeft een onafhankelijk karakter, maar is niet agressief. Het is een opgewekte, aanhankelijke gezelschapshond. Hij is opmerkelijk lenig en flexibel. De Lundehund kan zijn voorpoten onder een hoek van 90 graden naar buiten draaien, en zijn hals is zo buigzaam dat hij zijn rug met zijn hoofd kan aanraken. Consequente opvoeding is nodig.

Verzorging
Deze hond kan niet opgesloten worden gehouden. Hij heeft ruimte nodig en veel beweging. Regelmatig borstelen en kammen is nodig.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Middelbreed, wigvormig. Licht gewelfde schedel. Uitgesproken stop. Licht gebogen (hol) neusbrug.

Ogen
Licht amandelvormig. Geelbruin.

Oren
Middelgroot, driehoekig. Breed aan de basis. Zeer bewegelijk, rechtop gedragen. Als de hond onder water is, worden de oren teruggevouwen om het gehoorkanaal af te sluiten.

Lichaam
Rechthoekige vorm. Sterk. Vrij sterke hals met kraag. Lange, diepe borstkas. Licht opgetrokken buiklijn. Licht hellende croupe. Rechte rug.

Ledematen
Sterke benen. Ovale voeten zijn licht naar buiten gedraaid. Er zijn zes tenen aan elke voet, acht voetzooltjes aan de voorbenen en zeven voetzooltjes aan de achterbenen.

Staart
Hoog aangezet. Matig lang. Rijk behaard. In een ring gedragen, licht gekruld over de rug, of hangend.

Vacht
Dicht en zwaar. Kort op het hoofd en de voorkant van de benen. Langer op de hals, achterkant van de dijen en staart. Zachte ondervacht.

Kleur
Kleur altijd in combinatie met wit: kastanjebruin tot geelbruin, met daartussen haren met zwarte punten; grijs; wit met donkere vlekken.

Schofthoogte
Reu: 35 tot 58 cm. Teef: 32 tot 35 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: ongeveer 7 kg. Teef: ongeveer 6 kg.