Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Verzorging van de hond

We houden allemaal van onze hond en willen hem het beste geven. Een goede verzorging houdt dan ook niet op bij de juiste opvoeding en een goede training. We willen graag een en ander vertellen over de lichamelijke verzorging van je hond. Zodat je ook op die manier kunt werken aan de gezondheid en het welzijn van je hond. Hieronder volgt een overzicht van dagelijks te controleren punten van verzorging.

Hygiëne

hygiene

Bij de mens heeft het verbeteren van de hygiëne in de loop der jaren de gemiddelde levensduur behoorlijk verlengd. De komst van een gesloten riool heeft de overdracht van veel zieke drastisch ingeperkt en toen in 1847 de Hongaarse vrouwenarts dr. Ignatz Semmelweis bedacht dat het goed zou zijn voor verloskundigen om de handen te wassen is het aantal vrouwen dat overleed aan kraamvrouwenkoorts geminimaliseerd. Hygiëne heeft dus een heel belangrijke functie in de gezondheidszorg en welzijnszorg. Dit geldt even zo goed voor honden als voor mensen. Honden staan continu met de buitenwereld in contact. Zelfs honden die niet vaak buiten komen. Want mensen die op bezoek komen nemen bacteriën en micro organismen mee van buiten naar binnen. De eerste verdediging van de hond daartegen is de huid. We zullen dus altijd moeten zorgen dat de huid gezond en schoon is. Meer hierover kun je lezen in de pagina's over vachtverzorging. Er zijn een aantal plaatsen die extra aandacht nodig hebben. Zoals ogen, oren en het gebit. Deze vormen open verbindingen met de buitenwereld en zijn daardoor meer gevoelig voor besmetting van buiten af.

Algemene conditie van je hond

Bo

Er zijn een aantal punten die je wekelijks kunt controleren om een goed beeld van de conditie van je hond te krijgen, problemen op tijd te kunnen signaleren en adequaat op te treden. Voor al deze punten geldt dat je van tevoren moet vaststellen wat normaal is voor je hond. Pas als je al deze dingen regelmatig controleert leer je de normaalwaarden kennen voor je hond. Alleen dan valt het je op wanneer er iets afwijkends gebeurt. Dus bestudeer je hond en leer hem kennen.

Huid en haar

Huid en haar moeten gezond en schoon zijn. Controleer op kale plekken, huidschilfers of plotseling veel haaruitval. De huid moet droog, soepel en niet vet aanvoelen. Door de hond te aaien ondek je ook snel wanneer een bultje of gezwel zich ergens voordoet.

De gang van de hond

Wanneer je je hond uitlaat bekijk dan even hoe hij zich beweegt. Een sprierontsteking, gewrichtsproblemen maar ook buikklachten kunnen zorgen voor een andere manier van bewegen.

Natte neus?

De neus zegt niet zoveel over de gezondheid van de hond. Een natte, koude neus betekent niet persë een gezonde hond en een warme neus niet persë een zieke hond. De neus moet niet gebarsten zijn en er mag geen uitscheiding uit komen.

De temperatuur

De normale lichaamstemperatuur van een rustige hond ligt tussen 38 en 39 graden Celsius. Bij inspanning, stress of warm weer kan de temperatuur wat hoger zijn, maar nooit meer dan een paar tiende graad Celsius. Het is een goede gewoonte om iedere dag met je vinger onder de lip de temperatuur te voelen. Je voelt dan heel snel wanneer de temperatuur te hoog is of te laag. In dat geval kun je voor een meer preciezere bepaling met een thermometer de temperatuur opmeten. Het handigst gaat dit met twee personen waarbij een de kop van de hond stilhoudt terwijl de ander de thermometer rectaal inbrengt. (gebruik daarbij een beetje vaseline).

De Hartslag

De hartslag van een hond ligt tussen de 60 en 150 slagen per minuut. Grote honden hebben een lagere hardslag dan kleinere honden. Het gemakkelijkst kun je de hartslag meten bij de ader die loopt in de dij tussen de heup en de knie. Leg een vinger op de ader en tel 15 seconden (gebruik hiervoor niet je duim, want dan voel je je eigen hartslag). Vermenigvuldig het aantal slagen met 4 en je hebt de hartslag per minuut. Wanneer je dit een aantal keer oefent op een mament dat je hond gezond is krijg een goed beeld van de normale hartslag van je hond. De harslag moet regelmatig zijn.

Ademhaling

Een normale ademhalingsfrequentie ligt tussen de 10 en 30 maal per minuut. Dit geldt voor een hond in rust. Na heftige actie neemt de ademhaling natuurlijk toe. Wanneer de hond zonder veel activiteit zeer snel ademt kan dat wijzen op hartklachten maar ook, afhankelijk van de situatie, op pijn of heftige stress.

Plas en poep

Het is mischien niet zo'n fris karwijtje maar... bekijk regelmatig de plas en poep van je hond. Controleer op bloed in de urine, neemt de frequentie van plassen ineens toe of juist drastisch af? Dan is er iets aan de hand (bv blaasontsteking). De poep van een hond moet worm-vrij zijn. Contoleer of er geen bloed in zit en of de hond niet aan de diaree is.

Pijn

Er wordt vaak beweerd dat honden een hogere pijngrens hebben dan mensen. Dit idee wordt gesteund doordat honden soms met ernstige kwalen, die in vergelijkbare situaties bij de mens zeer pijnlijk zijn, nauwelijks zichtbare signalen van pijn tonen. Dit wil echter helemaal niet zeggen dat ze die pijn niet voelen. Het is een sterk overlevings mechanisme van dieren om pijn en zwakte niet te tonen. In de natuur zijn de zwakkere dieren vaak het mikpunt van een roofdier of ze worden gedegradeerd in rang die ze in een groep hebben. Het tonen van pijn pakt dus vaak ongunstig uit. Honden zijn dus eerder beter in het verbergen van hun pijn dan dat ze geen pijn voelen. Dus wanneer honden signalen van pijn laten zien dan is dat in de regel al behoorlijk ernstig. Signalen van pijn kunnen zijn: piepen/of janken, borstelen (het opzetten van de haren op nek en rug), snel hijgen, anders bewegen, proberen om lichamelijk contact te vermijden, en soms ook agressie wanneer je de hond wil benaderen. Het wil geenszins zeggen dat het vertoon van een van deze signalen altijd betekent dat de hond pijn heeft, maar wees dan wel op je hoede.