Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Basenji

basenji

Groep Spitsen en oertypes
FCI 43
Sectie 6

De Basenji, die zijn oorsprong in Congo heeft, is één van de oudste rassen ter wereld. Hij werd genoemd naar een pygmeeënstam, waarvan de naam "boshond" betekende. De voorouders van de Basenji, de Tesem en de Egyptische jachthond, werden op de grafstenen van de Farao's afgebeeld. Hij lijkt op een miniatuurversie van zijn naaste verwant, de Podenco Ibicenco. In Afrika wordt de Basenji gebruikt als gids in de wildernis, voor de jacht op klein wild en om de dorpen te bewaken. Het ras werd rond 1930 in Groot-Brittannië geïmporteerd, en rond 1940 in de Verenigde Staten. De Basenji is nu heel populair in de Verenigden Staten, en zijn populariteit neemt nog steeds toe.

Type hond
Oerrassen

Land van herkomst
Afrika (Congo)

Oorspronkelijke naam
Basenji

Andere naam
Congo hond

Karakter
Deze stevige, levendige, onafhankelijke en evenwichtige hond heeft een sterke persoonlijkheid. Het is een aanhankelijke, speelse gezelschapshond. Hij is vriendelijk met kinderen. De Basenji is gereserveerd tegenover vreemden. Vanwege zijn uitstekend reukvermogen wordt de Basenji ook als speurhond gebruikt. Net als een kat zit hij graag op een hoge plaats. Hij kan niet blaffen. In plaats daarvan "jodelt" hij als hij blij is. Een consequente, maar goedaardige, vriendelijke opvoeding is nodig.

Verzorging
De Basenji kan zich aan het stadsleven aanpassen, mits hij er dagelijks voor een wandeling uitkan. Hij houdt er niet van om alleen gelaten te worden. Als hij alleen in huis achterblijft, kan hij vernielzuchtig worden. Deze zeer schone hond wast zichzelf als een kat en heeft geen lichaamsgeur. De vacht heeft niet veel verzorging nodig.

Gebruik
Jachthond (klein wild). Gebruikshond: gids in de wildernis. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vlak en fijngevormd. Lichte stop. Fijne rimpels op het voorhoofd. Sterke kaken.

Ogen
Amandelvormig, schuin in de schedel geplaatst. Donker.

Oren
Klein, puntig en iets bol. Dun. Rechtop staand.

Lichaam
Evenwichtige verhoudingen. Sterke, goed gewelfde hals. Diepe borstkas. Matig gewelfde ribben. Duidelijke taille. Rechte, korte rug. Korte lendenen.

Ledematen
Lange benen met fijne botten. Kleine, smalle, compacte voeten met goed gewelfde tenen.

Staart
Hoog aangezet. Stijf gekruld tegen de croupe gedragen.

Vacht
Kort, glanzend, dicht, zeer fijn.

Kleur
Zuiver zwart en wit, rood en wit, black-and-tan, en wit met tan aftekeningen boven de ogen en tan snuit, lichtbruin en wit. Wit op de voeten, voorborst en staartpunt.

Schofthoogte
Reu: 43 cm (ideaal). Teef: 40 cm (ideaal).

Borstomvang


Gewicht
Reu: 11 kg (ideaal). Teef: 9,5 kg (ideaal).