Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Tibetaanse Mastiff

k9s

Alias Do-Khyi
Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 230
Sectie 2.2

Deze Molosser is een directe afstammeling van de Grote Tibetaanse hond. De Tibetaanse Mastiff is afkomstig van de Centraal Aziatische hoogvlaktes. Zijn migratie is als volgt verlopen: centraal Azië, Klein Azië, Oost-Europa en vervolgens Centraal Europa. Hij is de voorvader van menig moderne Molosser. Men vindt hem in de steppen en aan de voet van de Himalaya, steeds als vee- en schapenhoeder of als dorpsbewaker. Vroeger was hij veel groter dan tegenwoordig. Marco Polo zei dat hij zo groot was als een ezel. In de negentiende eeuw werd hij met uitsterven bedreigd en door Britse fokkers gered.

Type hond
Molosser Bergtype

Land van herkomst
Tibet

Oorspronkelijke naam
Do-Khyi (draaghond)

Andere naam
Tibetaanse Mastiff, Tibetaanse Dog, Tibetaanse berghond

Karakter
Rustiek, groot weerstandsvermogen, rustig, enigszins koppig, en introvert. De Tibetaanse Mastiff is erg gehecht aan de baas. Hij is afstandelijk ten opzichte van vreemden, en kan zich dan zelfs agressief opstellen. Het is een zeer waakzame hond vooral 's nachts, het is een geboren waker. Zijn blaf, een echt gebrul, is indrukwekkend. Met de opvoeding moet vroeg begonnen worden en een consequente opvoeding met veel geduld en doorzettingsvermogen is noodzakelijk. Deze hond is pas volledig ontwikkeld op een leeftijd van drie of vier jaar. De teef is slecht eens per jaar loops.

Verzorging
Dit is geen hond om op een appartement te houden. Hij heeft ruimte en beweging nodig en moet wekelijks geborsteld worden.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Zwaar en stevig. Massieve schedel. Diepe stop. Rechthoekige snuit. Sterke kaken. Brede neus. Goed ontwikkelde lippen.

Ogen
Van gemiddelde grootte, ovaal, iets schuin ingeplant, staan wijd uit elkaar. Alle kastanjebruine schakeringen zijn mogelijk.

Oren
Van een gemiddelde grootte, driehoekig en afhangend.

Lichaam
Stevig, iets langer dan hoog. Stevige, gewelfde hals zonder te grote keelhuid en met een dikke kraag. Diepe borst en matig brede borstkas. Rechte rug. Weinig opvallende croupe.

Ledematen
Zware botten. Ronde, stevige en compacte voeten.

Staart
Matig lang tot lang maar reikt niet voorbij het spronggewricht. Dicht behaard. Wordt in een lichte krul over de rug gedragen.

Vacht
Lang, dik, recht en stug. Nooit zijdeachtig, gekruld of gegolfd. Dichte, dikke en wollige ondervacht in het koude seizoen.

Kleur
Diepzwart, black-and-tan, kastanjebruin, verschillende goud- en grijsschakeringen, eveneens grijs met goudkleurige aftekeningen. Een witte vlek op de borst is toegestaan. Kleine witte vlekjes op de voeten worden getolereerd. Tan en goudkleurige vlekken vinden we boven de ogen, op de onderbenen en aan het uiteinde van de staart.

Schofthoogte
Reuen: ongeveer 66 cm. Teven: ongeveer 61 cm.

Borstomvang


Gewicht
35-80 kg.