Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Clumber Spaniel

clumber-spaniel

Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 109
Sectie 2

Deze meest imposante spaniel is waarschijnlijk van Franse afkomst. In de achttiende eeuw heeft de hertog van Noailles een koppel van deze honden geschonken aan de hertog van Newcastle, die woonde in een kasteel met de naam Clumber Park, in de buurt van Nottingham. In Engeland wordt deze hond veel gehouden. Hij is vrij zeldzaam in de rest van Europa.

Type hond
Spaniels

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Clumber Spaniel

Andere naam
Clumber

Karakter
Hij heeft een uitzonderlijk goede neus en hij speurt langzaam, stil, in een klein gebied, maar volhardend. Het is een goede jager in dicht struikgewas op konijn, snip en fazant. Het is een goede Retriever die niet bang is voor doornstruiken of water. In Engeland wordt hij in de meute gebruikt bij de drijf-jacht op de fazant. Hij is wat afstandelijker dan de overige Spaniels, maar hij is kalm, opgewekt, vriendelijk en zeer geschikt als gezelschapshond. Hij is absoluut niet agressief. Hij dient consequent en met veel geduld te worden opgevoed.

Verzorging
Hij leeft bij voorkeur op het platteland. Hij heeft beweging en ruimte nodig. Hij moet regelmatig geborsteld worden. De oren moeten geregeld worden gecontroleerd.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vierkant, massief. Brede schedel. Duidelijk gemarkeerd achterhoofd. Zware wenkbrauwbogen. Goed gemarkeerde stop. Zware en vierkante snuit. Sterke kaken.

Ogen
Donker amberkleurig. Bindvlies iets zichtbaar.

Oren
Groot, druivenbladvormig, licht naar voren hangend. Bevederd.

Lichaam
Massief, lang, laag bij de grond. Dikke, krachtige hals. Diepe borst. Goed gewelfde ribben. Rechte, lange, brede rug. Gespierde lendenen. Diepe flanken. Zeer krachtige achterhand.

Ledematen
Kort, zeer krachtig, zware botten. Grote, ronde voeten.

Staart
Laag aangezet, ter hoogte van de rug gedragen. Goed bevederd.

Vacht
Weelderig, dicht, wollig en recht. Bevedering op benen en de borst.

Kleur
Wit met citroenkleurige vlekken, oranje aftekening is toegestaan; lichte vlekken op de kop en spikkels op de snuit.

Schofthoogte
Reu: ongeveer 48 cm. Teef: ongeveer 46 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ideale gewicht reu: 34 kg. Ideale gewicht teef: 29,5 kg.