Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Sarplaninac

sarplaninac

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 41
Sectie 2.2

De naam Sarplaninac is afgeleid van het gebergte, de Sar Planina in het Zuidoosten van voormalig Joegoslavië, waar hij oorspronkelijk leefde. De Sarplaninac is 2000 jaar geleden gefokt door de bergherders om de schapenkudden tegen aanvallen van roofdieren te beschermen (zoals wolven en beren). Volgens sommigen is de hond door migrerende de volkeren vanuit Azië naar Europa gebracht. De Sarplaninac kan van de Tibetaanse Mastiff afstammen. In 1939 werd hij voor het eerst bij de F.C.I. geregistreerd onder de naam 'Illyrische herder'. De Sarplaninac is sinds 1957 bekend onder de naam van 'Joegoslavische Herder van de Charplanina', sindsdien is over het gehele land verspreid. Vandaag de dag kent hij een toenemend succes in het buitenland vooral in Frankrijk waar hij in 1980 geïntroduceerd werd.

Type hond
Bergtype Molosser

Land van herkomst
Voormalig Joegoslavië

Oorspronkelijke naam
Illirski Ovcar

Andere naam
Macedonian Mountain Dog, Macedonian Sharplaninec, Sarplaninac

Karakter
De Sarplaninac is trouw, zacht, rustig, gevoelig en volledig toegewijd aan zijn baas. Hij is onomkoopbaar, wantrouwig, waakzaam met een sterk verdedigingsinstinct. De hond kan zich agressief opstellen tegenover vreemden. Deze hond is een voorbeeldig waker, zijn moed is uitzonderlijk. Hij deinst bijna nooit terug. Hij is dominant met soortgenoten. Zijn sterk karakter vereist een opvoeding waar mee op jonge leeftijd begonnen moet worden.

Verzorging
Hij kan zich aan het leven in een appartement aanpassen maar men mag niet vergeten dat hij veel ruimte en beweging nodig heeft. De Sarplaninac houdt er niet van om alleen te zijn. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende, gedurende de ruiperiode dient de hond dagelijks gekamd te worden.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Gezelschapshond.
Hoofd
In verhouding tot de rest van het lichaam. Licht gewelfde schedel. Rechte neusrug. Onduidelijke stop. Brede snuit.

Ogen
Amandelvormig, donker of licht kastanjebruin. Zwarte oogleden.

Oren
Gemiddelde grootte, afhangend, plat tegen de kaken, V-vormig.

Lichaam
Iets langer dan hoog. Brede hals zonder keelhuid. Diepe borst. Licht gewelfde ribben. Brede rug. Opgetrokken buik. De diepe flanken vallen op. Bovenlijn helt lichtjes af naar de croupe toe. Schuine croupe.

Ledematen
Stevig. Sterke, ovale voeten. Gesloten, gewelfde tenen.

Staart
Lang, smaller wordend naar zijn uiteinde toe, sabelvormig. Weelderig behaard, bevederd.

Vacht
Lang, dik, vrij grof in de hals (kraag), op het lichaam, aan de achterzijde van de ledematen en op de staart (bevedering). Kort op de kop en aan de voorzijde van de ledematen. Fijne, zeer dichte ondervacht.

Kleur
Eenkleurig. Alle kleurschakeringen zijn toegestaan, vanaf wit tot donkerbruin. Grijsgroen (metaalgrijs) en donker grijs zijn het meest gewenst. Bonte vachten en witte vlekken zijn niet toegestaan. Bij alle gekleurde honden is de basiskleur het meest uitgesproken op de bovenste delen van de kop, de hals en de romp. De onderste delen van het lichaam en de ledematen zijn lichter gekleurd.

Schofthoogte
Reuen: gemiddeld 62 cm. Teven: gemiddeld 58 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 35-45 kg. Teven: 30-40 kg.