Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Wachtelhund

wachtelhund

Aliasses Deutscher Wachtelhund German Spaniel
Groep Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI 104
Sectie 2

Deze bij voorkeur op kwartels jagende Wachtelhund ("kwartelhond") is in 1890 in Duitsland gefokt door de fokker F. Roberth. Verschillende rassen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze spaniel. We noemen hier met name de Stöber, een oud Duits ras, en diverse langharige waterhonden. De Wachtelhund komt buiten Duitsland erg weinig voor.

Type hond
Spaniels

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Deutscher Wachtelhund

Andere naam
Wachtelhund, Duitse Spaniel, Duitse Kwartelhond, Duitse Wachtelhond, Kwartelhond

Karakter
Hij is robuust, moedig en werkt op elk terrein, met name bos- en moerasgebieden. Het is een actieve speurder en opjager die zich thuis voelt in dicht struikgewas. Hij zoekt blaffend. Hij is gespecialiseerd in de jacht op klein wild. Ook wordt hij ingezet bij de jacht op schadelijk wild (vossen) en grote dieren. Hij apporteert goed en kan goed bloedsporen volgen van gewond wild. Hij is aanhankelijk, dus een geliefde gezelschapshond. Hij dient consequent te worden opgevoed.

Verzorging
Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet dagelijks geborsteld worden. De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Scherp. Platte, niet al te brede schedel. Zeer lichte stop. Gewelfd voorhoofd. Snuit heeft dezelfde lengte als de schedel. Opgebogen neusbrug (ramneus). Dunne lippen. Grote, bruine neusspiegel.

Ogen
Middelgroot, amandelvormig, iets schuin geplaatst, bij voorkeur donkerbruin.

Oren
Hoog aangezet, vlak, niet gedraaid, niet te lang of te dik, net achter het oog afhangend. Lange haren, vaak gekruld.

Lichaam
Lang. Stevige hals, zonder keelhuid. Hoge en lange schoft. Diepe borst. Zeer korte en stevige rug. Korte, brede, diepe lendenen. Platte, lange croupe. Iets opgetrokken buiklijn.

Ledematen
Krachtig, goed gespierd, stevige botten. Lepelvormige voeten. Nauwe, gesloten tenen.

Staart
Hoog aangezet, recht of hangend gedragen, sterk kwispelend bij de aanwezigheid van wild. Indien gecoupeerd dan op eenderde van de lengte (couperen is in Nederland verboden). Goed bevederd.

Vacht
Lang, resistent, dicht, golvend. Licht gekruld (als astrakan) of vlak. De vacht is vaak gekruld op de nek, de oren en het kruis. Kort op de kop. Goed bevederd aan de achterkant van de benen.

Kleur
Effen donkerbruin, witte vlekken op de borst en de tenen, of met goudgele vlekken boven de ogen, op de snuit, de benen en rondom de anus. Effen in de kleuren vosrood, hertrood. Bruinschimmel: op een gespikkelde ondergrond (gemengd witte en bruine haren) heeft men vaak een bruine kop en bruine vlekken of bruine mantel over de gehele lengte van het lichaam. Wit/bruin bont (op witte ondergrond); lappendeken (gevlekte witte en bruin spikkelde ondergrond met bruine vlekken); driekleurig gespikkeld, gevlekt of lappendeken met goudgele vlekken als bij de effen gekleurden.

Schofthoogte
Reu: 48 tot 54 cm. Teef: 45 tot 51 cm.

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 20 kg.