Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Kuvasz

kuvasz

Alias Hongaarse Herdershond Kuvasz
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 54
Sectie 1

Volgens sommige deskundigen is deze hond door de oude Hongaren geïmporteerd. Anderen denken dat hij door de Koemanen, een Turks herdervolk, naar het Karpatenmassief gebracht werd, en daarna vanwege de Mongoolse dreiging in de 13e eeuw met hen naar Hongarije is gekomen. De oorsprong van de Kuvasz heeft te maken met de herdershonden uit het Oosten. In de 15e eeuw gebruikte koning Mathias I de Kuvasz om op groot wild te jagen, alhoewel deze hond eerder geschikt is om schapen te hoeden dan om op wilde zwijnen te jagen. Tot in de 19e eeuw werd hij als waakhond voor de kudden gebruikt. Naderhand werd hij vrijwel uitsluitend gebruikt om grote landerijen te bewaken (Kavas: wachtpost). Hij is heel populair in zijn land, daarbuiten wordt hij zelden gefokt, behalve in de Verenigde Staten.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Hongarije

Oorspronkelijke naam
Kuvasz

Andere naam


Karakter
Deze trouwe hond gaat elke uitdaging onverschrokken aan. Hij is stoutmoedig en vastberaden, maar niet erg aanhankelijk. Hij heeft een zeer goed reukvermogen, dat hem in vroeger tijden van pas kwam bij de jacht op wolven en wilde zwijnen.

Verzorging
Hij is niet geschikt voor het leven in de stad. Hij heeft ruimte en beweging nodig. Dagelijks borstelen is nodig om de vorming van klitten te voorkomen.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Waakhond en politiehond. Gezelschapshond.
Hoofd
Heel nobel en krachtig. Lange, maar niet puntige schedel. Duidelijke voorhoofdsgroef. Middelmatige stop. Brede en lange neusbrug. Rechte snuit. Lippen goed gesloten.

Ogen
Schuinstaand, amandelvormig. Donkerbruin.

Oren
Vrij klein, hoog aangezet, hangend, V- vormig, iets van het hoofd afstaand.

Lichaam
Solide gebouwd en gespierd. Diepe borstkas. Brede en schuinstaande schouders. Rechte rug. Korte lendenen. Buik opgetrokken.Sterk gepigmenteerderhuid (donkergrijs). Licht hellende croupe.

Ledematen
Ronde, compacte voeten. Sterke, donkergrijze nagels.

Staart
Dicht behaard, tamelijk laag aangezet. Komt tot aan het spronggewricht. Aan het einde een beetje opwaarts gebogen.

Vacht
Sterk, golvend en lang op het lichaam. Kraag en bevedering op de achterkant van de benen. Op het hoofd en aan de voorkant van de benen is het haar kort en recht. Wollige ondervacht.

Kleur
Wit. Ivoorkleur is toegestaan.

Schofthoogte
Reuen: 71-75 cm. Teven: 66-70 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reuen: 40-52 kg. Teven: 30-42 kg.