Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Mudi

mudi

Alias Hongaarse Herdershond Mudi
Groep Herdershonden en Veedrijvers behalve Zwitserse Sennenhonden
FCI 238
Sectie 1

Dit ras is waarschijnlijk aan het einde van de 19e eeuw en in het begin van de 20e eeuw ontstaan. Men denkt dat de Mudi uit een kruising tussen de Puli en een soort Keeshond is ontstaan. De Mudi werd vaak voor het bewaken en hoeden van schapen en koeien gebruikt, en daarnaast ook voor de jacht op wilde zwijnen.

Type hond
Herdershonden

Land van herkomst
Hongarije

Oorspronkelijke naam
Mudi

Andere naam
Canis ovilis, Fenyesi-Anghi 1936

Karakter
Deze rustieke, stoere, levendige en krachtige hond is altijd alert, blaft snel en schijnt over een onuitputtelijke hoeveelheid energie te beschikken. De Mudi is gehoorzaam en aanhankelijk, maar hij hecht zich slechts aan één baas. Hij moet consequent opgevoed worden. Hij heeft een goede leider nodig die hem bezig kan houden. Hij heeft een neiging tot bijten. Hij is zeer geschikt om kudden (groot vee) en het woonhuis te bewaken. Door zijn scherpe reukvermogen is hij tevens geschikt voor de jacht op wilde zwijnen.

Verzorging
Hij is niet geschikt voor een leven binnenshuis. Hij heeft ruimte en beweging nodig. Hij moet iedere dag geborsteld worden.

Gebruik
Vee- en schapenhoeder. Jachthond (groot wild). Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Lang, wigvormig. Licht gewelfde schedel. Rechte neusbrug. Puntige snuit.

Ogen
Ovaal, een beetje schuinstaand, donkerbruin.

Oren
Rechtop en puntig, in de vorm van een omgekeerde V.

Lichaam
Lang. Korte en rechte rug. Toplijn aflopend. Lange en diepe borstkas. Korte, hellende croupe.

Ledematen
Benen staan wat naar achteren. Ronde compacte voeten. Sterke, donkergrijze nagels. Hubertusklauwen zijn niet gewenst.

Staart
Kort of voorheen gecoupeerd tot op een lengte van twee of drie vingers.

Vacht
Kort, recht, glad op het hoofd en de voorkant van de benen. Langer (5 tot 7 cm), dik, golvend en glanzend op de rest van het lichaam.

Kleur
Zwart, wit gestroomd gevlekt, met middelgrote vlekken over het hele lichaam. De voeten hebben altijd dezelfde kleur als de overheersende vachtkleur.

Schofthoogte
35-47 cm.

Borstomvang


Gewicht
8-13 kg.