Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Basset Hound

basset-hound

Groep Lopende honden - zweethonden en verwante rassen
FCI 163
Sectie 1.3

Engelse fokkers kruisten Franse bassethonden (Basset Artésien Normand, Basset d'Artois en Basset Ardennes) met als resultaat de Basset Hound. In 1863 werd het ras werd voor de eerste keer getoond in Parijs. In Engeland, waar het ras werd ontwikkeld, pas in 1875. In 1883 werd er in Engeland een Basset Hound club opgericht, en de eerste standaard werd in 1887 gepubliceerd. De Basset Hound werd al in 1883 naar Amerika gebracht en werd daar heel populair.

Type hond
Lopende honden

Land van herkomst
Groot-Brittannië

Oorspronkelijke naam
Bassethound

Andere naam
Basset, Basset Hound

Karakter
De vasthoudende Basset-hound jaagt met zijn neus, werkt instinctief in meutes, heeft een diepe en melodieuze stem, en is niet bang voor een braamstruik. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en is rustig, nooit agressief - zijn sterke wil en koppigheid zijn legendarisch. Hij is een bekwame meutehond die klein en middelgroot wild volgt (o.a. konijn, haas, wild zwijn en hert). Hij is aanhankelijk en vriendelijk, en daardoor een gewaardeerd gezelschap voor de familie. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Deze atleet heeft ruimte en veel beweging nodig. Hij kan niet goed tegen alleen zijn. Hij houdt niet van warmte. Hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet regelmatig aandacht worden besteed aan zijn oren en ogen.

Gebruik
Jachthond, Gezelschapshond.
Hoofd
Groot, massief. Gewelfde schedel. Duidelijke achter-hoofdsknobbel. Matige stop. Neusbrug iets langer dan de schedel. Droge snuit. Sterke kaken. Huid los genoeg om rimpels te vormen. Bovenlippen bedekken het grootste deel van de onderlip.

Ogen
Ruitvormig. Donker tot middelbruin in de vari?teit met lichte vacht. Bindvlies van het onderste ooglid zichtbaar.

Oren
Laag aangezet, zeer lang, indien gestrekt langer dan de neuspunt. Zeer soepel, dun, smal en goed gedraaid.

Lichaam
Lang en diep. Gespierde hals met keelhuid. Opvallend borstbeen. Brede borstkas. Goed gewelfde ribben. Zeer gespierde achterhand. Vrij brede rug.

Ledematen
Korte, krachtige benen met zwaar bot, met huidplooien op de schenen. Massieve en compacte kattenvoeten.

Staart
Vrij lang, dik aan de basis en spits toelopend naar het eind. In actie hoog gedragen, licht gekromd als een sabel.

Vacht
Kort, glad en dicht, maar niet te fijn.

Kleur
In het algemeen driekleurig (zwart, tan en wit); twee-kleurig (citroengeel en wit), maar alle brakkenkleuren zijn toegestaan.

Schofthoogte
33 tot 38 cm.

Borstomvang


Gewicht
25 tot 30 kg.