Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Shiba

shiba

Groep Spitsen en oertypes
FCI 257
Sectie 5

Dit oude ras werd op het eiland Honshu ontwikkeld. De Shiba Inu (Shiba betekent "klein" en Inu betekent "hond"), die waarschijnlijk Chow en Kishu bloed bezit, werd gekruist met Engelse setters en pointers, die door Japan waren geïmporteerd. In het begin van de twintigste eeuw waren zuivere Shiba's zeldzaam geworden. Rond 1928 werden er maatregelen genomen om de zuivere bloedlijnen te handhaven. In 1934 werd een standaard gepubliceerd, en de Shiba werd in 1937 tot nationaal erfgoed verklaard. Het ras was tijdens de tweede wereldoorlog bijna verdwenen. Tegenwoordig is de Shiba één van de populairste hondenrassen in Japan.

Type hond
Aziatische Keeshonden en soortgelijken

Land van herkomst
Japan

Oorspronkelijke naam
Shiba Inu

Andere naam
Shiba

Karakter
Deze robuuste, stoere, levendige en waakzame hond is rustig, onafhankelijk en gereserveerd. Hij is een aanhankelijke, speelse en beminnelijke gezelschapshond. De moedige Shiba is altijd waakzaam en blaft snel. Een consequente maar zachtaardige opvoeding is nodig.

Verzorging
De Shiba past zich goed aan als gezelschapshond. Het is echter een sportief ras en moet daarom regelmatig veel lopen. Dagelijks borstelen is nodig voor deze propere hond.

Gebruik
Jachthond (vogels en klein wild). Waakhond. Gezelschapshond.
Hoofd
Vosachtig. Brede schedel. Duidelijke stop. Rechte neusbrug. Snuit loopt toe naar de neus. Volle wangen. Strakke lippen.

Ogen
Vrij klein, driehoekig. Donkerbruin.

Oren
Klein, driehoekig. Rechtop-staand en enigszins naar voren gericht.

Lichaam
Vrij kort. Dikke hals. Diepe borstkas. Matig gewelfde ribben. Opgetrokken buiklijn. Rechte rug. Brede, gespierde lendenen.

Ledematen
Compacte, goed gewelfde voeten. Gespierde benen met krachtige botten.

Staart
Hoog aangezet. Dik. Gekruld of in een boog gedragen.

Vacht
Kort, hard, recht. Langer op de staart. Zachte, dichte ondervacht.

Kleur
Rood, sesam (haren donkerrood met zwarte punt), black-and-tan, gestroomd, wit en lichtrood. Alle kleuren behalve wit moeten urajiro zijn (witachtig haar op de zijkant van de snuit, op de wangen, onder de kaak, op de keel, voorborst, onderlichaam, onderkant van de staart en binnenkant van de benen).

Schofthoogte
Reu: 38 tot 41 cm. Teef: 35 tot 38 cm.

Borstomvang


Gewicht
6 tot 12 kg.