Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Spinone Italiano

spinone-italiano

Groep Staande honden
FCI 165
Sectie 1.3

De Spinone Italiano is waarschijnlijk één van de oudste griffon pointers. Volgens sommigen is hij van uitsluitend Italiaanse komaf, en stamt hij af van draadharige Italiaanse pointers of jachthonden (Segugio's). Volgens anderen stamt hij af van de Griffon de Bresse en werd hij naar het Piedmont gebied in Noordwest-Italië gebracht. Wellicht hebben ook kruisingen met Duitse Staande honden, de Porcelaine, de Barbet en de Griffon Korthals bijgedragen tot de ontwikkeling van dit ras.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Italië

Oorspronkelijke naam
Spinone Italiano

Andere naam
Spinone, Italiaanse Griffon, Ruwharige Staande Italiaanse Jachthond

Karakter
Deze stoere, zeer stoutmoedige en krachtige hond kan op elk soort terrein en bij elk soort weer jagen. Hij is niet bang voor water of braamstruiken (spinone betekent "doorn"). Hij zoekt met zijn vrij korte snuit systematisch en hij is een uitstekende retriever met brakachtige eigenschappen. Hij is rustig, vriendelijk en aanhankelijk, en daardoor een goede gezelschapshond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij heeft veel ruimte en beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden geschonken aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Sterk en zwaar. Van voren gezien heeft zijn schedel de vorm van een dak met twee gevels en hij heeft een zeer uitgesproken achterhoofds-knobbel. Zeer geringe stop. Rechte of licht gebogen neusbrug. Snuit even lang als de schedel. Krachtige kaken. Zeer grote neusspiegel, vleeskleurig-roze in de witte vari?teit en bruin in de schimmelbruine vari‘teit. Dichte snor en baard.

Ogen
Groot, rond en okerkleurig (donkerder bij bruingevlekte dieren). Lange, stijve wenkbrauwen.

Oren
Lang, driehoekig en hangend. Voorrand tegen de wang liggend, niet gedraaid.

Lichaam
Vierkante lichaamsvorm. Krachtige, gespierde hals. Lichte keelhuid. Brede, diepe borstkas. Goed gewelfde ribben. Licht gewelfde lendenen. Rechte rug. Brede, lange, goed gespierde en hellende croupe.

Ledematen
Goed gespierde benen met stevige botten. Compacte, ronde voeten met gesloten tenen en harde voetzolen.

Staart
Dik aan de basis, evenwijdig aan de grond gedragen of hangend. Geen bevedering. Indien nog gecoupeerd tot een lengte van 15 tot 25 cm.

Vacht
4 tot 6 cm lang, stijf, hard en dicht. Geen ondervacht. Korter op hoofd, oren en voorkant van de benen. Bevedering op de achterkant van de benen.

Kleur
Zuiver wit, wit met oranje vlekken, wit met oranje gevlekt, wit met bruine, schimmel of schimmelbruine vlekken. Niet toegestaan zijn driekleurige vacht, tan aftekeningen en iedere combinatie met zwarte aftekeningen.

Schofthoogte
Reu: 60 tot 70 cm. Teef: 58 tot 65 cm.

Borstomvang


Gewicht
Reu: 32 tot 37 kg. Teef: 28 tot 30 kg.