Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Épagneul Picard

epagneul-picard

Groep Staande honden
FCI 108
Sectie 1.2

De Épagneul Picard is reeds lange tijd bekend in de Sommevallei in Frankrijk. Net als de Épagneul Francais stamt hij af van de oude, langharige Chien d'Oysel die in de Middeleeuwen werd gebruikt voor het voorstaan van vogels. Volgens sommigen is de Épagneul Picard een nauw verwant van de setters. Nadat de populariteit van het ras aan het eind van de negentiende eeuw was afgenomen, kregen jagers nieuwe belangstelling toen het ras in 1904 in Parijs werd getoond. De eerste standaard werd in 1908 geschreven. De Épagneul Picard is buiten Frankrijk nooit erg populair geweest.

Type hond
Continentale Pointers

Land van herkomst
Frankrijk

Oorspronkelijke naam
Épagneul Picard

Andere naam


Karakter
Deze stoutmoedige hond met een groot uithoudingsvermogen en een opmerkelijk goede neus voelt zich op elk soort terrein thuis, in het bijzonder in moerasgebieden. Hij is een volhardend jager, een perfecte pointer en een uitstekende retriever. Hij is zeer geschikt voor de jacht op eend en houtsnip, en ook op konijn en haas. Hij is vrolijk, rustig, vriendelijk en goedaardig, en daardoor een uitstekende gezelschapshond.

Verzorging
Hij is niet erg geschikt voor een leven in een appartement. Hij heeft ruimte en veel beweging nodig. Hij moet regelmatig worden geborsteld en er moet geregeld aandacht worden besteed aan zijn oren.

Gebruik
Jachthond. Gezelschapshond.
Hoofd
Sterk. Brede, ronde schedel. Duidelijke achterhoofds-knobbel. Geleidelijke stop. Brede, lange neusbrug. Lippen niet al te zeer hangend. Bruine neusspiegel.

Ogen
Donker amberkleurig.

Oren
Vrij laag aangezet, het hoofd goed omlijstend, met zijdeachtig, golvend haar bedekt.

Lichaam
Atletisch. Goed gespierde hals. Diepe en vrij brede borstkas, tot de elleboog reikend. Zeer rechte, brede en dikke lendenen. Heupen iets lager dan de schoft. Vlakke flanken. Buiklijn iets opgetrokken. Middellange rug. Ronde, iets hellende croupe.

Ledematen
Goed gespierde, sterke benen. Ronde, brede en gesloten voeten.

Staart
Twee bochten, naar binnen en naar buiten, vormend, niet te lang. Met zijdeachtig haar bedekt.

Vacht
Middellang, dik en niet erg zijdeachtig. Fijn op het hoofd. Iets golvend op het lichaam.

Kleur
Grijs, gevlekt, met bruine aftekeningen op verschillende delen van het lichaam en de basis van de staart, gewoonlijk met tan aftekeningen op hoofd en benen.

Schofthoogte
55 tot 60 cm.

Borstomvang


Gewicht
20 tot 25 kg.