Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Karelische Berenhond

karelische-berenhond

Groep Spitsen en oertypes
FCI 48
Sectie 2

De Karelische Berenhond, die nauw verwant is aan de Laika, stamt af van een oud Fins ras waar Russische fokkers het bloed van de Utchak sheepdog aan hebben toegevoegd. De Karelische Berenhond vindt zijn oorsprong in Karelië, het gebied dat zich van het noorden van St. Petersburg tot Finland uitstrekt. De Karelische Berenhond werd oorspronkelijk gebruikt bij de jacht op eland, en later bij de jacht op beer en groot wild. Het ras werd in 1946 door de FCI erkend.

Type hond
Arctische Jachthonden

Land van herkomst
Finland

Oorspronkelijke naam
Karjalankarhukoïra, Andere naam, Karelische Berenhond, De Kareliër

Andere naam


Karakter
Deze zeer rustieke en stoere hond is moedig en gretig. Het ras is weliswaar evenwichtig, maar onafhankelijk en enigszins onverdraagzaam. Hij is vriendelijk tegenover zijn familie, hoewel zijn karakter niet hetzelfde is als van de meeste gezelschapshonden. Hij gebruikt zijn sterk ontwikkelde reukzin om op groot wild te jagen. De Karelische Berenhond is een goede waakhond, maar geen sledehond, vee of schapenhoeder. Gezien zijn latent aanwezige agressieve karakter, moet deze hond nooit op aanvallen worden getraind. Consequente opvoeding is beslist noodzakelijk.

Verzorging
Deze hond moet niet binnenshuis worden opgesloten. Hij heeft veel ruimte nodig en zeer veel beweging om zijn energie kwijt te kunnen raken. Dagelijks borstelen is nodig.

Gebruik
Jachthond (groot wild). Gezelschapshond.
Hoofd
Van voren gezien wigvormig. Brede schedel. Enigszins gewelfd voorhoofd. Matige stop. Diepe snuit. Goed ontwikkelde neus. Dunne, goed gesloten lippen.

Ogen
Klein. Bruin.

Oren
Rechtop gedragen. Licht afgeronde punten.

Lichaam
Stevig. Sterke, gewelfde hals. Ruime borstkas. Rechte, lenige rug. Brede, enigszins hellende croupe.

Ledematen
Compacte, vrij ronde voeten. Sterke benen.

Staart
Hoog aangezet. Matig lang. Gekruld over de rug gedragen.

Vacht
Stug en ruw. Langer op de hals, rug en de achterkant van de dijen. Dichte zachte ondervacht.

Kleur
Zwart met een bruinachtige zweem door de gewoonlijk kastanjebruine ondervacht. Witte vlekken of aftekeningen op de kop, hals, borst, onderbuik en benen.

Schofthoogte
Reu: 57 cm (ideaal). Teef: 52 cm (ideaal).

Borstomvang


Gewicht
Ongeveer 25 kg.