Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Lhasa Apso

lhasa-apso

Groep Gezelschapshonden
FCI 227
Sectie 5

Deze hond komt in Tibet al duizenden jaren voor. Als heilig dier werd hij gefokt in tempels en paleizen en de mooiste exemplaren bevonden zich bij de Dalaï Lama. Hij wordt Apso (verbastering van rapso = Tibetaanse geit) genoemd omdat zijn vacht doet denken aan die van de geiten in dit land. Hij zou pas rond 1930 naar het westen, en met name naar Engeland zijn gekomen, omdat de handel met deze honden vóór die tijd verboden was. Een eerste officiële standaard is in 1934 opgesteld.

Type hond
Tibetaanse honden

Land van herkomst
Tibet

Oorspronkelijke naam
Lhasa Apso

Andere naam
Apso

Karakter
Sterk, levendig, altijd waakzaam, ondernemend, met een sterke persoonlijkheid. Hij is zelfverzekerd en een beetje koppig, maar ook kalm, aanhankelijk, gevoelig, lief voor kinderen en een plezierig gezelschap. Hij is terughoudend tegenover vreemden en met zijn zeer scherpe gehoor en schelle blaf is het een uitstekende waakhond. Hij heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging
Hij kan in een appartement leven, maar hij is dol op wandelen. Hij is niet graag alleen. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk. Maandelijks wassen is aan te bevelen. De conditie van de ogen moet regelmatig worden gecontroleerd.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Rond. Redelijk smalle, niet geheel platte schedel. Matige stop. Rechte neusbrug. Niet vierkante snuit. Compleet gebit is gewenst.

Ogen
Middelgroot, donker gekleurd.

Oren
Afhangend, overvloedige bevedering.

Lichaam
Lang en compact. Stevige hals, met mooi gewelfd profiel. Goed ontwikkelde ribben. Rechte rug. Stevige lendenen. Goed ontwikkelde achterhand.

Ledematen
Kort, stevige botten. Ronde kattenvoeten. Stevige zoolkussentjes. Goed bevederd.

Staart
Hoog aangezet, op de rug gedragen. Met weelderige haargroei.

Vacht
Lang, weelderig, recht en hard, niet wollig of zijdeachtig. Matige ondervacht. Overvloedige haargroei op de kop, over de ogen hangend, met weelderige snor en baard.

Kleur
Goud, zand, honing, donkergrijs, leisteen, rookkleur, meerkleurig (zwart, wit, of bruin).

Schofthoogte
Reu: ongeveer 25 cm. Teef: iets kleiner.

Borstomvang


Gewicht
4 tot 7 kg.