Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Leonberger

leonberger

Groep Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
FCI 145
Sectie 2.2

De Leonberger dankt zijn naam aan een stad in Württemberg waar dit ras sinds zeer lange tijd schijnt voor te komen. Maar de naam kan daarentegen ook afgeleid zijn van Löwenberg in Zwitserland. Volgens sommigen is hij de afstammeling van de Tibetaanse Mastiff. Anderen, beweren dat een zekere H. Essig, uit de stad Leonberg in 1846 Newfoundlanders, Sint Bernards en Pyreneese Berghonden onderling gekruist heeft. In feite is het meer voor de hand liggend dat de Leonberger van de Grote Zwitserse Sennenhond afstamt. De eerste rasstandaard werd in 1895 vastgelegd. De F.C.I. heeft in 1973 een nieuwe versie opgesteld.

Type hond
Bergtype Molosser

Land van herkomst
Duitsland

Oorspronkelijke naam
Leonberger

Andere naam


Karakter
De Leonberger heeft een groot weerstandsvermogen bij alle weersomstandigheden en is vol levenslust. Hij is rustig, zelfverzekerd en een uitstekende zwemmer. Hij blaft enkel bij gevaar. Hij is trouw, gehoorzaam, zeer gericht op zijn baas en zacht met kinderen. Hij schrikt vreemden af maar bijt normaal niet. Zijn opvoeding, vroeg gestart en met zachte hand, zal eenvoudig zijn. De Leonberger is pas op een leeftijd van drie jaar volledig volwassen.

Verzorging
Hij heeft ruimte en beweging nodig. De Leonberger houdt er niet van om opgesloten of aangelijnd te zijn. Wekelijks borstelen is voldoende behalve tijdens de ruiperioden dan dient hij vaker geborsteld te worden.

Gebruik
Waakhond. Reddingshond (lawines en drenkelingen). Gezelschapshond.
Hoofd
Enigszins smal en dieper dan breed. Matig gewelfde schedel. Matige stop. Lichte ramsneus. Nooit een spitse neus. Zwarte aansluitende lippen.

Ogen
Middelgroot. Licht tot donkerbruin.

Oren
Hoog aangezet, afhangend, vlak langs het hoofd liggend.

Lichaam
Iets langer dan hoog. Krachtige hals. Diepe borstkas. Stevige rug. Krachtige lendenen.

Ledematen
Stevig, gespierd, zware botten. Vrij ronde voeten. Gesloten tenen. Zwarte voetzolen.

Staart
Zeer behaard (borstel), half hangend gedragen, nooit te hoog geheven of gekruld op het lichaam.

Vacht
Half fijn of stug, weelderig, lang, glad, vlak aanliggend. Ondervacht. Mooie kraag aan de hals en de borst.

Kleur
'De leeuw': fauve, goudgeel tot bruinrood met zwart masker. Een kleine witte vlek op de borst is toegestaan. Vaalgeel is eveneens toegestaan. De bevedering aan de voorpoten, de broek en de pluim van de staart kunnen iets bleker zijn.

Schofthoogte
Reuen: 72-80 cm. Teven: 65-75 cm.

Borstomvang


Gewicht
60-80 kg.