Algemeen  
Rassen beschrijvingen De aanschaf van een hond De regels bij aanschaf Op zoek naar een fokker Asiel honden Behendigheid Gehoorzaamheid
  Verzorging  
Verzorging algemeen Tanden Vacht Parasieten Ogen Oren Neus Beweging
  Gedrag  
Opvoeding van de hond Socialisatie van pups Erfelijke aanleg van gedrag Leren / conditioneren Probleem gedrag Uw hond alleen thuis Zindelijkheidstraining Trekken aan de riem Deemoedsplassen Bench training Leren apporteren
  Foto & Video
Lara 0 - 11 weken Lara 11 - 13 weken Lara 14 - 17 weken Lara Tot een half jaar Lara Tot één jaar Lara Foto shoot thuis 2007 Lara In de studio 2007 Bo als pup Lara & Bo In de studio 2008 Dogwise Boswandeling Juni 2007 Boswandeling Augustus 2007 Walk-about Vorden 2007 Walk-about Bussloo 2008 Dogwise Zomerspel 2008 Dogwise Zwembad 2008 Video Stop dogfighting Lara & Bo video
 


Shih Tzu

shih-tzu

Groep Gezelschapshonden
FCI 208
Sectie 5

Deze hond is vrijwel zeker een kruising tussen de Tibetaanse Lhasa Apso en de Chinese Pekinees. In 1643 ontvangt de Mantsjoe-dynastie kleine "leeuwhondjes" (Shih Tzu) cadeau van de Dalaï Lama. Hij was lange tijd geliefd aan het hof. De laatste keizerin van China fokte ze in haar paleis tot 1908. In 1923 werd in Peking een Kennelclub opgericht. In 1930 worden door Lady Browning de eerste exemplaren naar Engeland gebracht. Hij is in 1946 door de Engelse Kennel Club erkend. In datzelfde jaar begint de gravin van Anjou in Frankrijk een fokkerij en doet melding van het eerste nest bij de Société Centrale Canine in 1953. De F.C.I. erkent het ras in 1954. Hij komt niet zoveel voor als de Pekingees en de Lhasa Apso.

Type hond
Tibetaanse honden

Land van herkomst
Tibet

Oorspronkelijke naam
Shih Tzu

Andere naam
Tibetaans leeuwtje, Chrysanten hond

Karakter
Hij is levendig, zeer actief, onafhankelijk, kalm, zachtaardig, vrolijk en heeft veel liefde en genegenheid nodig. Het is de meest extraverte Aziatische hond. Hij is niet bang voor vreemden en blaft om hun aanwezigheid aan te kondigen. Hij moet consequent en met kalmte worden opgevoed.

Verzorging
Het is een echte stadshond, maar hij heeft wel veel beweging nodig. Dagelijks een lange wandeling is noodzakelijk. Hij is niet graag alleen. Dagelijks borstelen en kammen is noodzakelijk. Sterk aanbevolen wordt om de haren op de kop bijeen te binden. Maandelijks wassen is voldoende. Hij kan niet tegen de hitte. De conditie van de ogen moet regelmatig worden gecontroleerd.

Gebruik
Gezelschapshond. Waakhond.
Hoofd
Breed en rond. Gemarkeerde stop. Neusbrug ongeveer 2,5 cm lang. Brede, vierkante, korte snuit. Kop met verwarde, over de ogen vallende haardos. Weelderige snor en baard. De naar boven groeiende haren op de snuit doen aan een chrysant denken.

Ogen
Groot, rond, donker of lichter gekleurd, al naar gelang de kleur van de vacht.

Oren
Groot, met lange oorschelpen. Afhangend gedragen. Zo weelderig bedekt met haren dat het lijkt of ze een geheel vormen met de haren van de hals.

Lichaam
Vrij lang, gedrongen. Brede, diepe borst. Rechte rug. Stevige, goed aangezette lendenen. Sterke achterhand.

Ledematen
Kort, gespierd, stevige botten. Ronde, stevige voeten. Stevige zoolkussentjes.

Staart
Hoog aangezet, vrolijk gedragen op de rug. In de vorm van een weelderige pluim.

Vacht
Lang, dicht, maar niet gekruld. Een lichte golving is toegestaan. Behoorlijk dikke ondervacht.

Kleur
Alle kleuren zijn toegestaan, de witte bles op het voorhoofd en het wit op de punt van de staart worden zeer gewaardeerd bij de meerkleurigen.

Schofthoogte
Maximaal 26 cm.

Borstomvang


Gewicht
4,5 tot 8 kg.